Cea mai mare agenție de rating din Europa, semnal de alarmă pentru Guvernul României

„Modificările din domeniul fiscalităţii şi recenta schimbare a prim-ministrului vor creşte dezechilibrele la nivel macroeconomic", spune Fitch Rating, cea mai mare agenție de rating din Europa.Potrivit agenţiei americane de evaluare financiară Fitch, creşterea economică a României în 2018 va fi de 3,8%, faţă de creşterea de 5,5% estimată de Ministerul de Finanţe român.

Fitch a estimat ieri că România va avea o creştere economică de 3,8% anul acesta şi a tras atenţia asupra dezechilibrelor macroeconomice.

„Modificările din domeniul fiscalităţii şi recenta schimbare a prim-ministrului vor creşte dezechilibrul la nivel macroeconomic", spune Fitch Rating într-un comentariu.

Fitch vede de asemenea un deficit bugetar mare decât cel anticipat de guvern de 3% din PIB, lucru ce va face finanţele publice ale României mai vulnerabile la şocuri, potrivit Zf.ro.

Agenţia ia în considerare factori precum scăderea consumului şi politici monetare mai aspre, care vor încetini rata de creştere economică la 3,8% anul acest şi la 3,3% în 2019.

La începutul lui februarie, analiştii Ministerului de Finanţe au devenit mai optimişti în privinţa creşterii economice, ridicând procentul previzionat de la 5,5 la 6,1.

„Politicile monetare prociclice au dat un impuls creşterii economice, dar au intensificat riscul unei economii supraîncălzite. Un impuls puternic fiscal a fost consumul, care a contribuit major la creşterea de 7% din 2017, cea mai mare din Uniunea Europeană", notează Fitch.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?