Atac PSD la aurul României. Cum justifică partidul demersul lui Dragnea

 
PSD, în război cu BNR
PSD, în război cu BNR

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus miercuri o propunere legislativă surprinzătoare prin care vor să oblige BNR să repatrieze cel puțin 95% din rezerva de aur a României. Proiectul care a suscitat un val de reacții negative din partea economiștilor, inclusiv oficiali BNR, este apărat de PSD într-o postare laconică pe Facebook.

Expunerea de motive care însoțește proiectul de lege al lui Dragnea și Șerban Nicolae nu are decât o pagină, iar principalul argument invocat de șeful PSD ține de "costurile de depozitare deloc de neglijat".

În apărarea șefului de partid, PSD listează și alte țări europene care și-ar repatria aurul - Germania, Austria sau Elveția, dar uită să pună în context și manevrele suspecte ale lui Nicolas Maduro din Venezuela.

"Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur", este mesajul postat joi dimineața pe pagina de Facebook a PSD.

Ce uită să amintească PSD: Nicolas Maduro, dictatorul din Venezuela, nu doar că vrea repatrierea aurului ținut la Londra, dar și vinde masiv din rezerva de aur a țării.

Cel puțin opt tone de aur au fost scoase din seifurile băncii centrale a Venezuelei săptămâna trecută, au declarat mai multe surse guvernamentale pentru Reuters. Mișcarea regimului lui Nicolas Maduro arată disperarea de a obține valută, în condițiile crizei economice și financiare acute din țara sud-americană.

Dragnea și Șerban Nicolae, atac neașteptat la BNR. Ce vor să facă cu aurul țării

"Să faci astfel de mișcări cu aurul este hazardat. Trebuie să ai o motivație economico-financiară serioasă ca să iei o astfel de decizie. Unde să ții aurul? La Ciorogârla? Noi avem probleme să depozităm și gazul natural", a comentat la cald informația realizatorul TV Edward Pastia. 

Maduro vinde masiv din rezerva de aur a Venezuelei și vrea repatrierea aurului din străinătate 

Și fostul premier Theodor Stolojan a criticat la Realitatea TV proiectul legislativ al liderului PSD:

"E un abuz din partea acestor inițiatori diletanți, pentru că trebuie să precizăm că nici aurul care este deținut în rezervă și nici rezerverele în valută nu sunt proprietatea BNR, ele sunt proprietatea României și BNR le administrează. BNR are mandate inclusiv în rezerverele naționale în valută si a stocului de aur, aurul este depozitat în afara României, în condiții de securitate maximă. BNR nu a facut tranzacții cu stocul de aur, acesta a crescut constant în timp, nu știu ce anume doresc acești parlamantari care au avut această initiativă", a spus Theodor Stolojan la Realitatea TV.

Este o mișcare riscantă, este de părere și Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru de Finanțe.

"Este o decizie riscantă. Când aduci tot aurul în țară scade credibilitatea BNR pe plan extern. Aurul din afara țării este o garanție pentru investitorii străini. E garanție că țara nu intră în blocaj, că nu poate să intre în încetare de plăți".

Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, 59% din aurul României este depozitat în condiții de maximă siguranță și avantajoase la Londra, în lingouri. România are o rezervă de 103,7 tone de aur.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
FELICIA MANDREA, Harvard univ.
02 Mar 01:26
(cont'd2) Plasamentele in aur pe marile piete interbancare raspund unei mari necesitati economico-financiare ca Romania sa detina cantitati de aur pe marile piete interbancare deoarece aceste plasamente in aur nu numai ca se afla in (intr-o relativa) siguranta, dar trebuie avute la indemana mai ales pentru a fi tranzactionate pe piata londoneza la discretia BNR (si NU in Rusia!!), unde toate tarile, inclusiv Rusia, isi depoziteaza aurul -- drept garantie a monedelor lor nationale -- ce trebuie folosit in efectuarea de tranzactii interbancare si comerciale!!***** (Ca doar ce, Putin ii are la indemana pe slugoii sai, tradatorii din PSD, care sa-i faca ACUM rost de aurul cu care sa-si subventioneze inarmarea cu arme, rachete nucleare indreptate impotriva tarilor libere din NATO, inclusiv impotriva Romaniei!!!)
BNR ARE DREPTATE!!
„'Păstrarea a 95% din rezerva de aur în țară echivalează cu reducerea cu 95% a credibilității României. Pentru că asta reprezintă rezerva de aur din străinătate alături de cea valutară. Credibilitatea că România își va putea onora obligațiile financiare internaționale asumate. E ca și garanția pe care o depui la bancă atunci când iei un credit, foarte simplist spus“ enumeră un prim motiv un portal de știri sub semnătura unui editorialist foarte apropiat de-a lungul timpului de pozițiile BNR.'"****
SI NORMAL CA BNR SI ALTE CAPETE LUMINATE SA AIVA DREPTATE CA SA SE ADAPOSTEASCA AURUL ROMANIEI LA LONDRA TOCMAI CA SAA FIE PAZIT DE GHEARELE securistilor-kgbisti DIN PSD TOCMAI CA SA NU MAI FIE INFASCAT SI CARAT -- PRIN DIFERITE TERTIPURI -- taman IN RUSIA ASA CUM Presul ION ILIESCU FACEA PE TIMPUL LUI CAND, de cate ori MOSCOVA II DADEA ORDINE, SE DUCEA LA BNR INARMAT CA UN BANDIT SI LUA AUR DIN VISTERIE DUPA BUNUL PLAC!! ASA VREA SA FACA SI MOSTENITORUL SAU TRADATORUL LIVIU DRAGNEA SI SHLEAHTA LUI DE BANDITI TRADATORI DIN PSD!!!
Răspunde
0 0
FELICIA MANDREA, Harvard univ.
02 Mar 01:01
RUSINE SA VA FIE ACELOR DE LA RL PENTRU ACEST ARTICOL CU DEADREPTUL MIZERABIL!!!
Putin vrea sa-si finanteze inarmarea nucleara CU RACHETE INDREPTATE IMPOTRIVA TARILOR NATO, INCLUSIV IMPOTRIVA ROMANIEI, TAMAN PRIN INFASCAREA AURULUI ROMANIEI, CU AJUTORUL SLUGOILOR kgbisti, PSD-istii CONDUSI DE LIVIU DRAGNEA!!!
Conducatorii din trecutul recent al Romaniei si ai BNR au avut intelepciunea -- dobandita si prin paguboasele experiente cu Rusia din trecutul recent -- de a depozita resurse in valuta si in metale pretioase la Londra, cu a doua piata interbancara ca marime din lume (pe Primul Loc clasandu-se cea din Wall Street,USA) si cu cea mai mare piata de tranzactionare a metalelor pretioase, inclusiv a aurului, de pe glob!
Banditii tradatori rusofili PSD in frunte cu Liviu Dragnea (un kgbist recunoscut), aceste hiene lihnite care se hlizesc la putina bruma agonisita de Romania, acum vor sa-si puna ghearele si pe cele 32 miliarde in aur -- si zic "putina bruma" deoarece tari dezvoltate, prin comparatie, detin cu mult mai mult aur in rezerve si pozitii valutare pe pieti interbancare internationale, mai cu seama pe piata de la Londra, de domeniul sutelor si miilor de miliarde fata de cum are Romania!! Romanii nu au voie sa uite niciodata nefastele experiente cu rusii care practic ne-au furat aurul, confiscandu-l fara nici un motiv intemeiat. *****Ca i se cere Romanie sa-si garanteze moneda cu acele amplasamente in aur valorate la 32 miliarde lire sterline la Londra, aceasta este o obligatie normala pe care Romania si toate celelalte tari o respecta pentru a-si derula tranzactiile interbancare pe cea mai mare piata de tranzactionare a metalelor pretioase, inclusiv a aurului, din lume! Plasamentele in aur pe marile piete interbancare raspund unei mari necesitati economico-financiare ca Romania sa detina cantitati de aur pe marile piete interbancare deoarece aceste plasamente in aur nu numai ca se afla in (intr-o relativa) siguranta, dar trebuie avute la indemana
Răspunde
0 0
cotoi
28 Feb 13:51
A-ti rezolvat tot programul de guvernare , si acum stati in loc de tezaurul Romaniei , de banii cetatenilor acestei tari .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?