Dragnea regretă aprozarul, magazinul umilinţei, sărăciei şi nomenclaturii gestionarilor

 

Ideea lui Liviu Dragnea privind revitalizarea "Aprozarului", modelul de magazin comunist destinat Apro (vizionării) cu zar (zavat) face trimitere la una dintre cele mai sumbre perioade din istoria modernă a României, anii '80. Pe fondul general al austerităţii impuse brutal, magazinele de timp aprozar şi alimentara au devenit, în anii '80, spaţii ale umilinţei, pe care cei mai mulţi şi le amintesc din cauza cozilor interminabile pentru puţine produse alimentare ce se putea găsi, unele distribuite pe cartelă. 

Pe fondul presiunii tot mai mari de a exporta orice, alimentele rămase pentru comerţul de stat, fie că era vorba de carne, lactate, legume sau fructe, erau de tot mai proastă calitate şi în cantităţi mai mici. Lipsurile au creat şi o anecdotică tristă, pui de dimensiunea unor porumbei, de regulă câte doi într-o pungă, erau "fraţii Petreuş”, iar picioarele de porc erau "adidaşi".

Pe fondul lipsurilor, a înflorit corupţia, gestionarii şi lucrătorii din comerţ au devenit o nouă nomenclatură, uneori mai înstărită decât cea politică şi birocratică. 

sursă imagini: 

sursă video: YT/MrCrelu, Remember Nicolae Ceausescu's Romania? 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?