Ce poţi cumpăra cu 1 dolar în România şi în alte părţi ale lumii

 
Ce poţi cumpăra cu 1 dolar în România şi în alte părţi ale lumii
Ce poţi cumpăra cu 1 dolar în România şi în alte părţi ale lumii
FOTO: shutterstock.com

Care era valoarea unui dolar în 1989 în România şi care este acum? Spre exemplu, atunci puteam cumpăra 11 kilograme de zahăr sau 45 de litri de lapte. Acum, cu acelaşi dolar, putem cumpăra un kilogram de zahăr sau un litru de lapte. Vă propun să vedem care este valoarea dolarului şi în alte părţi ale lumii.

Dacă mergem în Cambodgia cu un dolar putem cumpăra la alegere: două halbe de bere, două delicioase broaşte prăjite cu ghimbir, patru litri de apă sau două cutii de Coca Cola.

În Vietnam, cu un dolar ne putem închiria o bicicletă pentru o zi, ne putem lua două căni de cafea cu lapte sau o porţie de supă vietnameză, 40 de ouă de prepeliţă sau 7 litri de apă potabilă.


În Indonezia, cu un dolar poţi mânca bine. Cu alte cuvinte, o masă copioasă, care include peşte prăjit, orez, legume, apă minerală şi fructe exotice.

Diferenţa între Europa şi Asia este de la cer la pământ. Pe continentul nostru cu un dolar nu poţi cumpăra mare lucru.

În Marea Britanie abia cumperi jumătate de litru de benzină sau două ţigări, trei mere mici şi un ziar tabloid.

La Budapesta, cu un dolar cumperi o îngheţată, 4 mere mici sau un burger, un ziar sau poţi să plăteşti parcarea pentru jumătate de oră în centrul vechi. În timp ce în Austria cu acelaşi dolar nu poţi să îţi iei decât o chiflă din cereale integrale.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
romanul
16 Feb 14:24
Foarte aproape de adevar, la valoarea dolarului de atunci, si, care ar fi concluzia, "atunci eram sclavii comunismului iar acum, am devenit ... prostii clasei politice si a capitalismului dus la extreme periculoase si pentru sanatatea si pentru punga romanilor " !!!.
Răspunde
4 -1
Goth
16 Feb 13:22
Din 89 pana acum, cu exceptia achizitiilor auto, puterea de cumparare a scazut drastic in Romania. Ca nu puteai cumpara prea mare lucru atunci din cauza penuriei, legislatiei, asta e alta poveste.
Răspunde
1 -3
Mihai Tanase
16 Feb 08:10
In 89 dolarul era 4.44 oficial si laptele 4.50 .De unde cifrele dv ?
Răspunde
2 0
Bancheru
15 Feb 21:47
Dar dolari erau? Cursul real al leului (cursul la negru) era de 50 lei pentru un dolar, asa ca iese socoteala celui care vorbeste de virgule. Teoretic, practic era interzis sa detii orice fel de valuta straina.
Răspunde
0 -4
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 19:59
In '89 dolarul era 18-19 lei ai lui Ceausescu. Litrul de lapte era 5-9 lei si zaharul 4,50-8-9,50 lei.
Răspunde
2 -1
bleah
15 Feb 22:47
2 Ai scris tampenii, niciodata laptele nu a fost mai scump decat zaharul! Alea sunt preturile: zaharul 9 lei si laptele 2,20 si 3 lei! Dolarul era 8 - 10 lei ca si rubla ruseasca, iar marca germana era 5 lei.
1 0
romanul
16 Feb 14:30
3 Da, este adevarat, prin anii '80, dolarul era undeva pe la 18 - 19 lei, restul, cu pretul laptelui ...
3 0
Dorin
15 Feb 18:13
In '89 dolarul era 10 lei, iar zaharul era 9 lei un kg., iar laptele 2,30 lei un litru! Cum spune si cel de mai jos, nu ati pus virgula intre cifre!!!
Răspunde
0 0
romanul
16 Feb 14:32
8 Dolarul, sa-l cumperi legal ..., dar, prin anii '80, cumparam de la marinarii din portul Cernavoda, la 18 lei /dolarul ...
10 -2
calflm
15 Feb 14:02
Ai uitat să pui virgulele între cei doi de 1 de la unsprezece şi între 4 şi 5 de la patruzecişicinci la preţurile din 1989 . Această greşeală cred că ai făcut-o pentru că eşti prea tânăr şi nu ştii ce era atunci iar, dacă nu eşti bucureştean , nici părinţii n-au putut să te ajute căci , în ţară , nu se găsea nici lapte nici zahăr. Ai putea să-i suni pe părinţii tăi şi să-i întrebi ce cantitate de tocană de legume ,murături , compot ar fi putut cumpăra cu un dolar ... că de astea se găseau.
Răspunde
11 -1
Remington
15 Feb 13:46
Ce-i drept, dolarul nu mai e asa puternic, cum era odinioara. Dar, daca veti calatori in tari din Asia sau America de Sud si veti incerca sa cumparati ceva cu Euro, veti avea surpriza de a fi intrebat ce e ala „Euro”? Sau sa vi se ofere un curs de schimb pentru Euro mai mic decat cel pentru dolar.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?