Ce limbă vorbea Iisus? Ce crede Papa Francisc

 
”Fragment din tabloul „Predica de pe munte”, de pictorul danez Carl Heinrich Bloch (1834-1890)
”Fragment din tabloul „Predica de pe munte”, de pictorul danez Carl Heinrich Bloch (1834-1890)
FOTO: descopera.ro

În cursul unei discuţii între primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, şi papa Francisc, în cursul vizitei suveranului pontif în Orientul Mijlociu, cei doi lideri au ajuns, în mod neaşteptat, să vorbească despre limba în care se exprima Iisus Hristos, scrie descopera.ro.

La afirmaţia primului ministru israelian - că Iisus vorbea ebraica – papa a replicat prompt: „Aramaica!” Schimbul de replici, pe un ton prietenos, readuce în discuţie o veche discuţie între savanţi: ce limbă vorbea Iisus?

Discutând despre legăturile istorice dintre iudaism şi creştinism, Benjamin Netanyahu a afirmat: „Iisus a fost aici, în aceste locuri. Vorbea ebraica…”, la care papa Francisc l-a corectat zâmbind: „Aramaica!”


Deşi multe aspecte ale vieţii lui Iisus Hristos rămân obscure pentru cercetători, marea majoritate a istoricilor sunt de acord că el a fost un personaj real, un lider religios cu o influenţă extrem de importantă asupra istoriei.

Dar ce limbă vorbea el? Iată câteva opinii ale unor eminenţi cercetători, istorici şi lingvişti specializaţi în studiul unor limbi vechi.

Dr. Sebastian Brock, specialist în aramaică, de la Universitatea Oxford, spune că atât Benjamin Netanyahu, cât şi suveranul pontif au dreptate: Iisus vorbea în aramaică, dar ştia şi ebraica. Ebraica era, pe atunci, limba cărturarilor şi a Scripturilor, iar Iisus folosea cu mare probabilitate aramaica în vorbirea de zi cu zi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
"Muntii nostri Aur poarta, Noi cersim din poarta-n poarta"...
30 May 14:15
ELI-ELI-LAMA-SABACTANI?!


Asta-i ebraica???


Ebraica era limba fariseilor si a carturarilor...
Răspunde
4 -6
whitezombie
30 May 13:44
Vorbea pe limba pr ostilor, este universala si de larga circulatie.
Răspunde
2 -1
Nume*
31 May 17:57
2 In Imparatia Prostilor nici nu mai conteaza pina la urma in ce limba vorbesti... Poate deslusiti misterul cind veti stabili care era limba oficiala la Turnul Babel.
1 -2
Whitezombie
31 May 21:38
3 Mai mult ca sigur era limba banului
10 0
ATV
29 May 21:17
Normal ca vorbea si o limba locala doar nu vorbea engleza sau franceza.
Răspunde
14 -3
gluma?
29 May 18:35
Iisus vorbea ce limba voia el. E de presupus ca stia toate limbile pamantului. La fel ca Chuck Norris.
Răspunde
4 -3
asanu
29 May 16:52
OXFORD ????...AI IDEE CE REPREZINTA OXFORD IN SECTA MASONILOR???? :)))))....DACA ATI STI CE LIMBA VORBEA ISUS CRED CA ATI FI FOARTE MANDRI DAR VEDE=TI VOI IMPARATUL VESPIAN AUTOINTITULAT DIVUS VESPIANUS A DISPUS OMORAREA TUTUROR SCRIBILOR SI DISTRUGEREA TUTUROR MANUSCRISELOR EXISTENTE IN ANUL 50 DUPA HRISTOS AUTOPROCAMANDU-SE EL INSUSI CA FIIND HRISTOS TIP..VORBEA LIMBA CEA MAI RASPANDITA PE HARTA GLOBULUI LA ORA RESPECTIVA ,,HERODOT STIA CEVA ;)
Răspunde
9 -3
Mda
29 May 15:01
Specialistul de la Oxford avea dreptate.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?