Ce e de citit săptămâna aceasta? Recomandări şi polemici. VIDEO

 

Ce cărţi, texte interesante ar fi de urmărit? Ce-ar fi de citit, ce-ar fi de ocolit. Recomandări de Costi Rogozanu la rubrica Bookface pe Realitatea TV.

Donna Tartt (foto) a scris un roman deja aplaudat de toată lumea, „Sticletele” (Editura Litera). Un băiat merge cu mama spre şcoală, se opresc la un muzeu şi o tragedie se întâmplă, un atac terorist cu bombă. Mama e omorâtă de explozie, copilul scapă şi întâlneşte un bătrân muribund care îi arată un tablou micuţ (foarte valoros – „Sticletele” lui Fabritius) şi-l sfătuieşte să-l fure din muzeu. Copilul pleacă cu tabloul. Tartt îi urmăreşte evoluţia minuţios în unele capitole despre adolescenţă, derapaj, familie destrămată, droguri. În fundal creşte continuu marele secret, tabloul despre care eroul Theo crede că stă bine ascuns într-un depozit. Peste 1000 de pagini de literatură de bună calitate. Romanul nu e la înălţimea precedentului, „Micul prieten”, dar tot o bijuterie rămâne. Donna Tartt reuşeşte să creeze lumi, obsesii cum puţini scriitori mai reuşesc azi. .

Specialişti ai Băncii Naţionale a României şi-au lansat un site de opinii. Un comentariu despre ce scriu unii despre cum a trecut România prin criză şi ce au scris alţii pe vremuri, pe când nu erau în BNR:

Lev Troţki – Viaţa mea. Autobiografie (Editura Meteor Publishing). Troţki povesteşte despre cum a intrat în mişcările revoluţionare, închisori, exiluri, relaţia cu Lenin, Stalin, oameni de stânga occidentali (români – are şi câteva pasaje despre întâlnirea cu reprezentanţi ai stângii radicale de acum mai bine de un veac). Troţki scrie cuceritor, e plin de vitalitate, dornic mereu de polemică sau de lămurirea unor momente greu de interpretat din istoria ultimului secol.

Matt Taibbi – The Divide. Unul dintre cei mai tari ziarişti americani despre un subiect dureros de simplu. Cum se reflectă inegalitatea economică în justiţie? Taibbi compară simplu imensele furturi nepedepsite ale unor instituţii financiare şi hăituitea sărăcimii americane de către poliţie şi justiţie.

Rubrica Bookface are ca partener cartepedia.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?