CCR: Judecătorii Curții nu pot fi arestați/trimiși în judecată decât cu aprobare

 
CCR: Judecătorii Curții nu pot fi arestați/trimiși în judecată decât cu aprobare
CCR: Judecătorii Curții nu pot fi arestați/trimiși în judecată decât cu aprobare

Judecătorii Curții Constituționale a României pot fi urmăriți penal fără încuviințarea autorităților, dar nu pot fi arestați sau trimiși în judecată decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaților/Senatului sau a Președintelui țării, susține CCR într-un comunicat.

Plenul Curții, reunit în ședința de joi, a luat act de comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție, publicat pe site-ul instituției, din care rezultă că față de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârșirea unor infracțiuni.

În comunicatul CCR transmis joi AGERPRES se arată că, potrivit art. 66 alin. (1) și (3) din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale: "(1) Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi arestați sau trimiși în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaților, al Senatului sau a Președintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. (3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curții Constituționale este suspendat de drept din funcția sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează".

Prin urmare, CCR precizează că judecătorii Curții Constituționale pot fi urmăriți penal fără încuviințarea autorităților prevăzute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestați sau trimiși în judecată decât în condițiile legii.

"De asemenea, judecătorii Curții Constituționale sunt suspendați de drept din funcție de la data trimiterii în judecată penală. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curții Constituționale, beneficiază de prezumția de nevinovăție, potrivit dispozițiilor art. 23 alin. (11) din Constituția României, republicată", se mai spune în comunicatul CCR.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?