CCR explică de ce a respins modificările la Codurile penale

 

Curtea Constituţională a respins modificările aduse Codurilor penale, deoarece Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile de neconstituţionalitate luate anterior de CCR în materie penală, Legislativul neavând dreptul să facă o selecţie a acestor decizii atunci când modifică o lege.

Curtea Constituţională a dat publicităţii joi motivele pentru care a admis, pe 29 iulie, sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis şi a respins modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

"Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reţine că, în cadrul procedurii de punere de acord a unei legi/norme declarate neconstituţionale cu o decizie a Curţii Constituţionale, Parlamentul, în principiu, are libertatea de a decide dacă modifică acea lege/normă strict în sensul celor statuate de Curte sau dacă abandonează intervenţia asupra textului în cauză prin eliminarea normei sau chiar prin respingerea legii. Însă această libertate a Parlamentului este restrânsă atunci când se interpune o decizie a Curţii Constituţionale pronunţată în cadrul controlului a posteriori prin care norma în vigoare, care face obiectul intervenţiei legislative, a fost declarată neconstituţională. Într-o atare ipoteză, Parlamentul este obligat ca, odată declanşată procedura de modificare a legii în vederea punerii sale de acord cu Constituţia, să adopte normele care transpun actul jurisdicţional al Curţii, eliminând viciile de neconstituţionalitate constatate. Într-o interpretare contrară, ar însemna că, în aplicarea art.147 alin.(1), (2) şi (4) din Constituţie, legiuitorul, în cadrul procedurii de punere de acord a legii cu deciziile Curţii Constituţionale, are un drept de selecţie cu privire la acestea, prin actul său decizional putând chiar să menţină în legislaţie norme afectate de vicii de neconstituţionalitate, fapt ce nu poate fi acceptat", se arată în motivarea CCR.

În opinia CCR, procesul de reexaminare a unei legi implică în mod obligatoriu o conduită loială din partea Parlamentului şi o analiză aplicată şi responsabilă a tuturor textelor declarate neconstituţionale, prin raportare la considerentele deciziei.

CCR arată că, în procedura de transpunere a două decizii ale Curţii - Decizia nr.368 din 30 mai 2017 şi Decizia nr.405 din 15 iunie 2016, Parlamentul nu a respectat caracterul obligatoriu al celor statuate de Curte, normele adoptate anulând efectele acestor acte jurisdicţionale.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în ansamblul ei, este neconstituţională. În acest sens, Curtea a reţinut, în esenţă, faptul că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie", a transmis CCR.

Sursa: agerpres.roAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Avem ,peste tot,spiritul românesc,naalterat si păgubos.
25 Oct 07:46
Dl Borfași,eu credeam că oamenii pusi de presedintele meu /fostii sefi pe la DNA.ICCJ,sa./au dat un curs pozitiv deciziilor,care aruncă tara in haos,si când colo,mă lămuriți ,presedintele CCR e vinovatul.CCR tine un cod penal neconstituțional in vigoare pentru ca a fost criticat de presedinele meu - via UE si ai CIA-,găsind alte argumente,de gramatică ,pe care sprijină soluția de a admite sesizarea presedintelui.Dar nu sunt de acord ca acolo sunt borfasi,nu asta e tara mea si neamul meu cel românesc.Si astea pentru că dl Dragnea a zis ca SRI e organ de informare,nu de a sesiza structura sa ,DNA,creată de o minte diabolică,de care numai ei sunt capabili .
Răspunde
0 0
borfasi
25 Oct 07:31
Infractorii astia din CCR deja considera ce ei sunt legea pe acest pamant si nimeni nu poate contesta ce spun ei .Deja au ajuns la limita suportabilitatii si trebuie izginiti de populatie ca niste paduchi ai societatii ce sunt.
Afara cu rusnacul de Dorneanu''Valer''.
Răspunde
0 0
borfasi
25 Oct 07:29
Infractorii astia din CCR deja considera ce ei sunt legea pe acest pa,amnt si nimeni nu poate contesta ce spun ei .Deja au ajuns la limita suportabilitatii si trebuie izginiti de populatie ca niste paduchi ai societatii ce sunt.
Afara cu rusnacul de Dorneanu''Valer''.
Răspunde
0 0
Prea suntem toți destepti,chiar dacă suferă prostii !
25 Oct 06:17
Să mă lăsati si cu CCR,a ajuns să declare neconstituționale legi pentru expresii gramaticale,care fiind de formă,puteau fi sesizate si se indreptau pe această cale.Mi bine lăsați oamenii in puscărie ,decât sa simțiti fiorul iute si rece al nedreptății.Dar ca românul,dcă eu nu sunt cel mai destet,atunci cine ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?