CCR, decizie în premieră privind căsătoriile între persoane de același sex

 

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere a persoanelor de acelaşi sex căsătorite, în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).CCR nu s-a pronunțat cu privire la recunoașterea căsătoriei.

Cuplu gay, victorie la CCR. Avocat: Decizia de azi a recunoscut caracterul de soţi al celor doi

Avocatul cuplului Coman-Hamilton, Iustina Ionescu, a comentat, la Realitatea TV, decizia de azi a Curţii Constituţionale. CCR a admis, miercuri, sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere a persoanelor de acelaşi sex căsătorite, în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

"Este prima dată când CCR recunoaşte dreptul la viaţă de familie, ca soţi, pentru două persoane de acelaşi sex căsătorite în străinătate. Nouă ne-a fost admisă sesizarea în faţa Curţii, asta înseamnă că în această cauză Curtea a identificat faptul că formulările din Codul civil, din articolele contestate de noi în Codul civil, vin în contradicţie cu drepturile familiilor gay şi a decis că aceste articole din Codul civil trebuie aplicate şi interpretate în sensul în care să asigure respectarea dreptului la liberă circulaţie familiei formate din Adrian şi Clay pe teritoriul României", a spus avocata.

Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia anti-discriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor care a fost oficiată în 2010 la Bruxelles, potrivit agerpres.ro.

Ulterior, pe 29 noiembrie 2016, CCR, sesizată în acest caz, a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.

Pe 5 iunie 2018, CJUE a stabilit, în cauza privindu-i pe cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi pe partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor.

Sesizată de CCR, CJUE arată că noţiunea de "soţ", în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor UE şi a membrilor familiilor lor, include soţii de acelaşi sex.

Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Adrian
18 Jul 14:09
In my opinion Brexit (Romexit) sound better!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?