Cauza bubuiturii din Iași: un meteorit de 8 kg ar fi explodat deasupra orașului

 
Cauza bubuiturii din Iași: un meteorit de 8 kg ar fi explodat deasupra orașului
Cauza bubuiturii din Iași: un meteorit de 8 kg ar fi explodat deasupra orașului

Cercetătorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi, a dezlegat misterul bubuiturii misterioase care s-a auzit la Iași în urmă cu două săptămâni.

El este convins că a fost vorba de explozia unui meteorit la o înălțime de peste 20 de kilometri deasupra Iașiului, scrie ziaruldeiasi.ro. Care îi sunt argumentele și dovezile științifice le găsiți în postarea sa de pe pagina sa de FB.

„A explodat la înălţime mare, iar potenţialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibraţii în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă astfel că la înălţime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de aşa dimensiuni la distanţă de 20 km nu poate fi observat deloc uşor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluţie limitată (limita este de 10 ori mai mică decît limita de detecţie a ochiului uman). Posibil şi alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitură a fost la foarte mare altitudine. Sunetele înalte au fost complet atenuate din cauza distanei mari (spre exemplu undele la 2000 de Hz au fost de 800 de ori mai slăbite decît cele la 60 Hz)”, a spus profesorul Silviu Gurlui.

Sursa foto: Silviu GurluiAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cornel
18 Jul 21:20
Asta cu meteoritul sunt povești deoarece ăia nu cad periodic pe Pămănt din trei în trei ani.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?