Cătălin Voicu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat vineri de Tribunalul București la cinci ani închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat de intervenții la conducerea Electrica și Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferențial contracte, scrie AgerpresUn judecător de la Tribunalul București i-a respins lui Cătălin Voicu o cerere de schimbare a încadrării juridice și l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, stabilind că legea penală mai favorabilă acestuia este Codul penal din 1969.

Magistratul a constatat că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la șapte ani de închisoare și a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de șapte ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Instanța a menținut și confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro și 119.000 lei.

De asemenea, judecătorul a menținut decizia instanței din februarie 2016, prin care Cătălin Voicu a fost eliberat condiționat din închisoare pentru cei 7 ani primiți în primul dosar. Instanța a mai decis ca inculpații din acest dosar să plătească în solidar către SC Servicii Energetice Moldova SA despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalentul a 1.391.339 euro. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

În noiembrie 2014, Cătălin Voicu, fost consilier prezidențial, ulterior deputat și senator, a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, au fost deferiți justiției Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA; Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova; Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA; Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al SC Tech Safety SA.

"În calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcționarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, la un preț supraevaluat și cu încălcarea prevederile OUG 60/ 2001 modificată și a regulamentelor interne", declară DNA.

DNA preciza că în vederea realizării achizițiilor respective nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziție publică, furnizorul a fost desemnat prin încredințare directă, fără a exista vreo selecție și nu a existat o negociere, prețul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?