Cât timp are Iohannis la dispoziţie ca să ia o decizie cu privire la şefa DNA

 

Mingea se află în terenul preşedintelui Klaus Iohannis după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi seara revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Mult promisul raport nu a apărut încă", a remarcat acid preşedintele Iohannis, vineri dimineaţa. "Va mai dura un timp", a subliniat acesta.

Fostul şef al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că revocarea unui procuror general e un lucru grav, nu unul obişnuit, şi de aceea legea prevede o procedură lungă şi complicată.

"Nu scrie nicăieri care este termenul până la care preşedintele trebuie să ia o decizie. În limbajul de lemn european se spune "termen rezonabil". Se analizează de la caz la caz. Până la revocare drumul e lung, preşedintele hotărăşte după ce primeşte un aviz din partea CSM", a explicat la Realitatea TV Augustin Zegrean.

Potrivit fostului preşedinte CCR, refuzul lui Iohannis de a accepta cererea de revocare nu are legătură cu o eventuală încercare de suspendare a preşedintelui:

"Când s-a cerut suspendarea preşedintelui Băsescu, Curtea a fost consultată de două ori, CCR a spus nu de fiecare dată, a precizat că motivele invocate în cererea de suspendare nu sunt de natură să ducă ,la suspendare, totusi a fost suspendat. Opinia Curţii este consultativă".

Klaus Iohannis a explicat că, din perspectiva sa, nu există motive pentru revocarea procurorului şef al DNA, exprimându-şi mirarea că raportul citit de ministrul Justiţiei nu şi-a făcut apariţia.

"Asta e o procedură care va mai dura. Aseară m-am exprimat instituţional. Asta e părerea mea. Nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat dl ministru, dar prestaţia de aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Nu ştim în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu.

A fost lipsit şi de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru revocare. Legea prevede, detaliat, ce anume se urmăreşte când se întocmeşte un astfel de raport. Mult promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului. Când îl vom avea, vom încerca să îl desluşim", a declarat Iohannis la Bruxelles.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?