Cât profit a făcut Romgaz în anul listării la bursă

 
Romgaz, cel mai mare depozitar de gaze din România
Romgaz, cel mai mare depozitar de gaze din România

ROMGAZ. Cifra de afaceri a producătorului de gaze naturale ROMGAZ Mediaş (SNG) a crescut cu 1,5% anul trecut, la 3,89 miliarde lei (881,2 milioane euro), deşi cantităţile de gaze interne şi din import livrate s-au redus, iar profitul a scăzut cu 16,8%, la 930,7 milioane lei (210,6 milioane euro).

ROMGAZ a produs anul trecut 5,65 miliarde metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 0,2% faţă de 2012, când cantitatea a fost de 5,663 miliarde metri cubi, potrivit unui raport al companiei preluat de Mediafax.

ROMGAZ "Producţia de gaze naturale a fost stabilizată, producţia medie zilnică înregistrată fiind marginal mai mare decât cea din 2012, iar pentru perioada 2011-2013 declinul anual de producţie a fost zero, ca urmare a derulării proiectelor de reparaţii sonde şi foraj. Rata de înlocuire a rezervelor dovedite de gaze naturale a fost de 70%, în principal ca urmare a sondelor de explorare şi evaluare şi a studiilor de zăcământ realizate", se menţionează în raportul ROMGAZ.

ROMGAZ operează în România 3.255 de sonde de producţie a gazelor, care exploatează 148 de zăcăminte comerciale. Romgaz deţine şi 35 de sonde de explorare în 9 perimetre.

Pentru a stopa declinul producţiei de gaze, ROMGAZ a crescut anul trecut investiţiile cu 63,4%, de la 519 milioane lei în 2012 la 848,24 milioane de lei.

Din totalul investiţiilor de anul trecut, ROMGAZ a alocat 420,1 milioane de lei pentru activităţile de explorare, forând 22 de sonde, cu o rată de succes de peste 70%. De asemenea, compania a identificat trei noi acumulări de gaze naturale.

Compania este cel mai mare operator de depozite subterane de înmagazinare a gazelor, având o cotă de peste 90% din această piaţă. Romgaz operează şase depozite de înmagazinare, în care poate stoca 2,76 miliarde metri cubi de gaze, aproape jumătate din producţia anuală a companiei.

Veniturile ROMGAZ din activitatea de înmagazinare au crescut anul trecut cu 41,5%, ca urmare a aplicării unor noi tarife de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

ROMGAZ are datorii totale de 1,25 miliarde de lei, în creştere cu 18,3% faţă de valoarea de 1,06 miliarde de lei din 2012, se mai arată în raport. Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?