Cât a cheltuit Biserica Ortodoxă Română pentru activităţi filantropice în 2013

 
Moaștele Sfântului Gheorghe, donate de arhiepiscopul emerit de Milano, expuse la Constanța
Moaștele Sfântului Gheorghe, donate de arhiepiscopul emerit de Milano, expuse la Constanța

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a cheltuit 80.828.191 de lei pentru activităţi filantropice în 2013, ajutând 22.945 de copii şi 15.086 de bătrâni, precum şi 13.110 victime ale traficului de persoane, ale violenţei familiale, ale calamităţilor, deţinuţi eliberaţi şi şomeri.

Bilanţul pe 2013 al Bisericii a fost prezentat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, în Adunarea Naţională Bisericească - organismul central deliberativ al BOR pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale.

Membrii Adunării Naţionale Bisericeşti (ierarhii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi - un cleric şi doi mireni - din fiecare eparhie) au examinat şi aprobat Raportul general al Consiliului Naţional Bisericesc asupra activităţii BOR în anul 2013.


Anul trecut, au beneficiat de asistenţă socială de specialitate 22.945 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace sau cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, 4.920 de persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau cu alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), 15.086 de persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate, 13.110 victime ale traficului de persoane, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale, şomeri şi 5.650 de persoane din alte categorii sociale defavorizate, potrivit raportului.

Pentru susţinerea activităţilor social-filantropice în anul 2013, BOR a cheltuit suma de 80.828.191 de lei.

Familiile şi persoanele afectate de inundaţiile din luna septembrie au fost ajutate cu peste 1,5 milioane de lei şi bunuri materiale în valoare de aproape 500.000 de lei.

Eparhiile Patriarhiei Române, prin birourile social-filantropice, au acordat în 2013 peste 152 000 de ajutoare financiare directe în valoare de aproape 18 milioane de lei şi ajutoare materiale constând în alimente, îmbrăcăminte, rechizite, produse igienico-sanitare, medicamente, electrocasnice etc., în valoare de peste 15 milioane de lei.

La nivelul eparhiilor Patriarhiei Române se află în derulare 271 de proiecte şi programe sociale, dintre care 178 finanţate din fonduri proprii, 18 cu finanţare publică, 19 cu finanţare externă şi 56 cu finanţare mixtă.

Totodată, în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează în prezent 784 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 141 cantine sociale şi brutării, 50 instituţii medicale şi farmacii, 75 centre de zi pentru copii, 68 centre educaţionale, 15 centre de zi pentru vârstnici, 47centre rezidenţiale pentru vârstnici, 11 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 13 locuinţe protejate, 130 centre de informare, consiliere şi resurse, două instituţii de învăţământ pentru adulţi, 18 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 13 campusuri de tabără şi alte 128 de instituţii sociale cu specific diferit.



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
Berlan Eduard
12 Mar 08:49
Ar trebui sa plateasca taxe, mai intai, paraziti ticalosi plini de aur!
Răspunde
11 -5
Dumnezeu
13 Feb 13:10
Întrebări pentru pupătorii de moaşte:
- câte ore pe zi şi câte zile pe săptămână muncesc popii ?
- de ce popii iau bani din mâinile copiilor şi ale bătrânilor ?
- de ce în timpul campaniilor electorale popii sunt majoretele politicienilor ?
- BOR nu are cel puţin o vină morală din cauza faptului că îşi îndeamnă enoriaşii să voteze fel de fel de derbedei care atunci când ajung la putere îşi bat joc de această ţară ? (aici mă refer la toate formaţiunile politice care au guvernat după 1990 şi cu care BOR s-a pupat pe gură)

Notă: De ce fac referire la BOR şi nu la toate cultele ? Deoarece BOR are cel mai mare număr de enoriaşi şi este cel mai slugarnic cult în relaţia cu zona politică.
Răspunde
2 -4
Malai Mare
13 Feb 20:54
5 Popii nu i-au bani de la nimeni prin forta. FIECARE CREDINCIOS CONTRIBUIE CAT I-I SPUNE INIMA. Biserica nu sustine nici un partid politic, si se tine departe de politica. Mai bine i-ti vezi de secta ta si nu mai judeca pe altii. Mantuitorul spune: "nu judecati, ca sa nu fiti judecati". Numai Dumnezeu poate judeca

INTREBARE: De ce in presa este ATACATA/CRITICATA numai Biserica Ortodoxa din moment ce in lume sint mii de culte ?
RASPUNS: Pentru ca este singura Biserica care predica Adevarul.
2 -2
whitezombie
13 Feb 23:50
5 Malai sarac, daca a-i fi fost si la scoa-la cat ai fost la biseri-ca, te respectam. Dar esti prea sarac de mi-nte ca sa i-ti mai zic ceva.
1 0
torzonborz
12 Mar 10:34
5 Malai mare, cum sa nu ia cu fortza?
"Daca nu ma asculti, nu mi te supui, vei arde in iad."
Ei?
Cam asa incepe negocierea cu un preot.
9 -4
Dumnezeu
13 Feb 13:10
Parazitii BOR isi recupereaza de 10 ori cheltuielile facute ca activitate filantropica. Din banii publici incasati de la primarii si consilii locale. Si mie mi-ar conveni să primesc, sa spunem, 10 milioane de euro din bani publici, iar apoi sa fac caritate de 1 milion. Tipic popesc: vrajeala pe fata.
Răspunde
6 -7
Antonie
13 Feb 09:28
E bine ca BOR,lasand modestia deoparte,aduce la cunostinta celor care sunt impotriva ei,din necredinta,ignoranta ,educatie ,ca se implica in activitati sociale ,nu numai in cele duhovnicesti.Si mereu Biserica a fost alaturi de Dumnezeu si popor,pastrand marea raspundere ce si-a asumat-o inaintea lui Dumnezeu:mantuirea nemului romanesc.Sa nu uitam jertfele
de sange de lungul istoriei pentru ca Noul Testament al Mantuitorului sa fie implinit,sa nu uitam ca Biserica ne-a pastrat limba ,constiinta nationala,cultura noastra romaneasca,sa nu uitam de sfintii nostri romani care, prin rugaciunile lor, mai suntem ca fiinta si ca popor.Si astazi avem
sfinti in viata ,ascunsi prin vagauni,locuri inaccesibile pentru om de care
stie numai Dumnezeu si care se roaga neincetat pentru neamul nostru mereu incercat.
Răspunde
2 -2
whitezombie
13 Feb 23:55
8 Biserica e pentru pr0sti, majoritatea oamenilor sunt pr0sti, deci avem nevoie de multe biserici. De acord, pr0stii trebuie tinuti in frau, sunt de acord cu biserica. Iti dai seama? MIlioane de idi0ti, sa-si dea ei seama ca nu exista iad si nici pedeapsa dupa moarte? Pai ar face ce vor ei, ar fi prapad in lume. Erata, "si mai prapad".
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
16 -10
King Kong Cioaba
12 Feb 22:35
adica a cheltuit aprox. 1,5 ron pe fiecare persoana ajutata? LOL...mare ajutor... nu au facut un bilant si cu taxele pe care trebuiau sa le plateasca statului...aaa... era sa uit...astia nu platesc nici taxe...traiasca Catedrala Mantuirii Banului!!! BOR S.R.L.
Răspunde
3 -1
matematicianu
13 Feb 12:41
2 Cu o FOARTE mare aproximatie, da.. Mai exact putin, ar insemna sa inmultesti cu 1000.. Dar ce sa ne mai cramponam de cifre, cand avem o idee fixa pe care vrem musai sa o transmitem mai departe.. Trist!
1 -2
King Kong Cioaba
13 Feb 16:45
29 ALO..."matematicianu"...80000 de ron impartit la 50000 de persoane cat fac???
2 0
King Kong Cioaba
13 Feb 17:34
2 my bad...am vazut virgula in loc de punct.......
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
10 -8
whitezombie
12 Feb 23:28
9 Presteaza tu voluntariat pentru toti puturosii, daca tim pul tau nu e chiar atat de important pentru tine.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
6 -7
Antonie
13 Feb 09:57
6 Citind cateva comentarii rautacioase la adresa Bisericii ,precizez ca preotii platesc din salariile lor acele contributii la stat ca fiecare!deci stati linistiti,mancati in pace painea pe care v-o da Dumnezeu !Restul sunt donatii pe care le da tot crestinul iubitor de Dumnezeu.Acelea,e lege scrisa! nu se impoziteaza.Multe biserici s-au construit ,s-au refacut prin proiecte europene,pe care oamenii bisericii ,hanici stiu sa le acceseze,nu ca PARLAMENTARII NOSTRI ,CARE VIN SI DORM IN BANCI,SE CEARTA SAU TRAG PE TURTA LOR IN ,,COLABORARE,, CU STATUL.PE LA MANASTIRI,ASEMENEA, SE MUNCESTE FOARTE MULT,NIMENI NU STA DEGEABA,PE LANGA PROGRAMUL DUHOVNICESC PE CARE IL AU.PACAT DE UNII OAMENI ATAT DE IMPIETRITI LA MINTE ,CARE NU VOR SA INTALEAGA CA ,DATORITA VOINTEI DIVINE ,EI SUNT PE PAMANT.PARINTII BIOLOGICI ,FARA VOIA LUI DUMNEZEU NU AR FI NIMIC! CITITI FACEREA DIN VECHIUL TESTAMENT,DOMNILOR ,SI APOI MAI CUVANTATI,DAR NU AVETI NICI UN DREPT SA CARTITI, ATATA TIMP CAT PARINTELE NOSTRU ESTE DUMEZEU.POTI FACE LUNA SI SOARELE SI STELELE,TU ALEX,TU ALECULE?POTI FACE MUNTI ,IZVOARE ,MARI? POTI CHEMA ZIUA SI NOAPTEA ,SI PLOAIA ,POTI CUTREMURA PAMANTUL?TOATE SUNT CONDUSE DE O INTELIGENTA SI DE O PUTERE ABSOLUTA,NECREATA,VESNICA,FARA INCEPUT SI SFARSIT.A GANDI CELE DUMNEZEIESTI PRIN CELE OMENESTI ,CU MASURA PUTERII TALE DE OM , NU SE CADE, FIINDCA NU STIM NIMIC INAINTEA LUI DUMNEZEU ,DECAT CEEA CE VREA EL CA SA NE DESCOPERE.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?