Casa Elie Wiesel din Sighetu Marmației, vandalizată cu inscripții antisemite. Reacția Israelului

 

Fapt fără precedent și de o deosebită gravitate petrecut în Sighetu Marmației. Persoane necunoscute au profanat Casa memoriala Elie Wisel, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au scris mesaje antisemite și pe fațada clădirii, anunță axanews.ro.Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei - primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.

"Noaptea trecută, Casa memorială 'Elie Wiesel' din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Solicităm administratorilor casei memoriale, primăria şi Muzeul Maramureşului, precum şi organelor judiciare şi de anchetă să trateze cu maximum de responsabilitate acest incident de o maximă gravitate. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale", se arată într-un comunicat postat pe site-ul INSHR-EW.

Poliția a demarat o anchetă și efectuează investigații pentru a-i descoperi pe făptași. Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.

Sighetul nu este străin de astfel de manifestări. În trecut, cimitirul evreiesc din Sighet a fost vandalizat în mai multe rânduri, Monumentul „Săpunului” a mai fost înscris cu astfel de mesaje și în trecut.

Casa Memoriale „Elie Wiesel” (Laureat al premiului Nobel pentru Pace) se află în zona centrală a orașului, la o distanță foarte scurtă de sediul Poliției locale. Se pare că aceste aspecte nu au contat pentru cei care au înscris mesajele antisemite pe fațada casei.

Ambasada Israelului, ”consternată”

”Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea cu privire la gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmației, fapt petrecut în noaptea de vineri, 3 august. Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent și are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autoritățile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite și, pe această cale, dorește să le mulțumească  pentru reacția promptă”, anunță un comunicat al ambasadei. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
preot prof.Marius Visovan
05 Aug 18:58
De unde stiu cei de la Institutul Elie Wiesel ca autorii vandalizarii sunt locuitori ai Sighetului ?
Sa nu acuze orasul nostru fara dovezi !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?