Cartea anti-prințeselor. Laureată Nobel, împușcată de talibani pentru instigare la rebeliune

 

Malala Yousafzai, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pentru acțiunile ei umanitare, a publicat o nouă carte numită Povești de adormit fetițele rebele. Cartea sa este intens dezbătută pe rețelele de socializare, unde părinții vorbesc despre reacțiile copiilor lor cu privire la femeile care se revoltă împotriva normelor sociale bazate pe prejudecățile și diferențele de gen.  

Malala Yousafzai (19) este una dintre cele mai tinere militante pentru dreptul la educație al fetelor din unele țări musulmane. Aceasta a fost împușcată chiar în timpul uneia dintre campanii, însă a supraviețuit atentatului pus la cale de talibani. În noua ei carte, Malala Yousafzai prezintă povești de viață și ilustrații cu o sută de femei de succes din toată lumea, iar prin intermediul acestora, autoarea le îndeamnă pe fetițe să-și urmeze idealurile.

Printre protagonistele cărții sale, Malala le menționează pe Simone Biles, gimnasta americană care a uimit mapamondul prin săriturile ei de la Olimpiada din 2016; americanca Grace Hopper, pionieră în domeniul computerelor; jurnalista emirateză convertită în halterofilă, Manal al-Sharif, și activistă saudită, care s-a luptat pentru dreptul femeilor de a conduce mașina (printre altele), Amna Al Haddad.

Malala Yousafzai a scris cartea alături de două co-autoare: Elena Favilli (34) și Francesca Cavallo (33). Favilli a declarat pentru BBC că materialele pentru copii încă nu și-au depășit stereotipurile cu privire la genuri: personajele masculine sunt întotdeauna eroii salvatori și arhetipuri care înfăptuiesc acțiuni ieșite din comun, în timp ce protagonistele sunt doar prințese. Acest fapt a fost analizat la catedre cu profil psihologic și socilogic din cadrul diverselor universități de prestigiu și s-a constatat că, în ultimul secol, situația a rămas la fel.

Cărțile și imaginile au un rol crucial în definirea modului în care copiii percep lumea. Până la vârsta de 6 ani, fetițele se văd pe sine mai puțin capabile și talentate decât băieții, susțin cercetătorii într-un studiu publicat în ianuarie 2017.

Rapoartele menționează că, atât fetele, cât și băieții pot identifica un protagonist „foarte inteligent” în personajul masculin, dar nu și feminin.

Cele trei autoare nu sunt singurele care au făcut această observație. Robyn Silberman, expert în dezvoltarea pediatrică și autoarea unei cărți similare susține că „Este extrem de important să vedem că și femeile își pun în valoare capacitățile și pot parcurge o cale către idealul și împlinirea personală, la fel ca bărbații – dar nicidecum nu susținem că femeile sunt mai bune decât bărbații.”

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?