Care este planul Puterii după suspendarea lui Iohannis? Lider PSD: ”Ceva trebuie făcut”

 
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat la Realitatea TV de ce trebuie suspendat Klaus Iohannis și a sugerat și ce s-ar putea întâmpla după acest moment. O decizie finală nu a fost însă luată, spune Dumitru Buzatu.Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că președintele României Klaus Iohannis poate fi suspendat în condițiile în care acesta nu respectă hotărârea Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA. Liderul PSD lasă să se înțeleagă și ce ar urma să facă PSD în timpul în care Iohannis este suspendat, iar funcția este preluată de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților.

Buzatu a precizat însă că deocamdată, PSD nu a luat o decizie finală în privința acestei mutări importante.

”În primul rând, nu este un veritabil plan. Suspendarea poate fi doar o consecință a faptului că domnia sa a încetat să mai respecte Constituția României, la care face apel atunci când vrea să frâneze activitatea Guvernului și a Parlamentului”, a spus Buzatu. 

”Procesul ar putea deveni inevitabil, pentru că nu poate o majoritate parlamentară să tolereze acest comportament duplicitar și jignitor. El nu respectă o hotărâre a CCR, în vreme ce apelează la hotărâri CCR”, a explicat liderul PSD.

Buzatu l-a acuzat pe Iohannis că nu a jucat un rol de mediator din funcția de președinte, dar a admis că acest rol de mediator nu poate fi atât de ușor apreciat drept un motv de suspendare. 

”Însă nerespectarea hotărârii CCR este o chestiune evidentă. Contravine în mod flagrant cadrului constituțional. Motivele acestea puerile, infantile - citesc încet, nu m-am lămurit -, reprezintă o sfidare”, a spus Buzatu.

Întrebat dacă majoritatea PSD-ALDE va încerca promulgarea modificărilor Codului Penal în perioada în care Klaus Iohannis ar fi suspendat, Buzatu a spus că ”ceva trebuie făcut”. 

”Nu e vorba numai de legea privind modificarea (Codului Penal), ci de o suită de legi care au fost placate în permanență de președintele Iohannis. Există un cumul de legi  care prin toate mjloacele, fel de fel de tertipuri, nu au fost puse în aplicare, nu au fost promulgate. Ori rolul președintelui este de a promulga aceste legi. Nu știu dacă există o asemenea intenție, nu am discutat în cadrul partidului. Da este evident că ceva trebuie făcut. Dacă nu se face nimic, atunci trebuie să abandonăm guvernarea și să dăm posibilitatea președintelui să își instaleze guvernul său”, a spus prweședintele CJ Vaslui.

Miza suspendării lui Iohannis. Planul PSD-ALDE pentru scoaterea din joc a președintelui

PSD nu îşi ia gândul de la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Social-democraţii vor să îl scoată din joc pe şeful statului, dacă acesta va refuza în continuare să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi. Subiectul urmează să fie discutat în ședințe coaliţiei de guvernare, la propunerea lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea insistă cu suspendarea. Este a doua oară în această săptămână în care vorbeşte pe un ton ferm despre acest subiect. De data aceasta promite că vom avea o decizie luni în Coaliţie şi susţine că partenerul său ar fi de acord ca subiectul să fie discutat, nu aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, când liderul PSD s-a lăudat că vor aborda subiectul suspendării şi nu s-a întâmplat acest lucru.

Planul PSD are un singur scop, în cazul în care este ocolit referendumul de demitere. Pe perioada suspendării, preşedintele interimar care va fi Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea, o poate revoca pe Kovesi.

Tudorel Toader ar putea să declanşeze şi procedura de numire a noilor procurori sefi.

O altă miză este promulgarea de către preşedintele interimar Tăriceanu a legilor justiţiei, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneţia.

Nu se ajunge uşor la această situaţie. Trebuie parcurşi câţiva paşi procedurali: suspendarea trebuie iniţiată de o treime din numărul parlamentarilor şi trebuie adoptată cu votul majorităţii, dacă propunerea este adoptată de Parlament, in cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pt demiterea preşedintelui, iar referendumul este validat dacă la urne se prezintă cel putin 30% din alegătorii înscrisi pe liste

Social-democraţii vor să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui, dar fără să ajungă şi la referendumul de demitere.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
alexandru
06 Jul 21:50
Legea referendumului - modificata succesiv - nu prevede cine trebuie sa puna in practica rezultatul si nici o isanctiune . Deci rezultatul referendumului devine un SONDAJ DE OPINIE POPULARA !!!! Cam in aceasta modalitate sunt redactate cam toate legile . De ce oare ??? Cu cit sunt mai proaste cu atit este mai usor sa speculezi .,, evident in sensul in care doresti .
Răspunde
0 0
alexandru
06 Jul 21:49
Legea referendumului - modificata succesiv - nu prevede cine trebuie sa puna in practica rezultatul si nici o isanctiune . Deci rezultatul referendumului devine un SONDAJ DE OPINIE POPULARA !!!! Cam in aceasta modalitate sunt redactate cam toate legile . De ce oare ??? Cu cit sunt mai proaste cu atit este mai usor sa speculezi .,, evident in sensul in care doresti .
Răspunde
0 0
Andrei
06 Jul 18:04
Buna ziua. Nu stiu daca cineva o sa vada acest comentariu,dar eu am sa il fac.
In 2009 a avut loc acel referendum in care poporul era intrebat daca vrem 300 de parlamentari si o singura camera...curtea constitutionala a zis ca este obligatoriu sa fie pus in practica ce vrea poporul,ca este,ca si chestia ci sefa DNA obligatoriu...nimeni nu a luat nici o masura,ba din contra a ctescut numarul de parlamentari!
Acum intrebare! Daca nu a fost pusa in pracyica vointa populatiei,in urma referendumuli din 2009,oare in acest moment noi ca tara de ce mai functionam? Oare nu cumva toate legile pe care le-au votat cele doua camere nu sunt lovite de nulitate,avand in vedere ca nu a fost resp3ctata vointa poporului,care conform constitutiei este mai presus de ori ce alt for statal. Daca este asa asta inseamna de din 2014(atunci cand de fapt trebuia sa ramana maxim 300 de parlamentari si o singura camera,conform vointei exprimate de popor prin referendum)toate,dar toate legile,modificarile,OUG-urile trebuie sa fie lovite de nulitate absoluta. In consecinta in ziua de azi nici nu ar trebui sa fie PSD-ul la guvernare. Daca vede cineva care se pricepe la asa ceva,poate atrage atentia celor in drept.
Răspunde
0 0
Razvan
06 Jul 15:58
Din pacate dl Iohanis trebuie sa respecte decizia CCR. Altfel ajungem in deplina anarhie. Nu suport ceea ce face in general PSD dar decizia CCR trebuie respectata. Sa presupunem ca dl Iohanis este suspendat si apoi in urma referendumului revine la Cotroceni si in continuare nu o demite pe doamna Kovesi. Este legitima oare aceasta actiune? Ar fi bine pt Romania ca deciziile curtii supreme sa nu mai fie respectate prin acest mecanism? Nu stiu, dar rezulta clar necesitatea revenirii la Monarhie Constitutionala, la respect pentru lege, morala si valori. Adica sa nu mai ajungem sa avem vreodata la economie un analfabet de exemplu, la educatie un anagramat etc si in general sa predomine respectul sau frica fata de lege. Insa tare mi-e teama ca Iohanis dacavva fi suspendat va fi si demis prin referendum, acum e mult mai usor fata de referendumul din 2012 iar masina de vot PSD, toti loserii si puturosii, inadaptatii si trantorii bugetari vor vota in deplina ordine, la comanda demiterea lui Iohanis. Iohanis nu e Basescu, nu are priza la public asa cum stia sa procedeze dl Basescu. Mai bine sa respecte decizia CCR pentru a salva tara. Altfel dupa demiterea lui Iohanis vom canta Stima noastra si mandria, dl Dragnea Romania, etc
Răspunde
0 0
Andrei
06 Jul 18:09
7 Domnule Alexandru,dar vointa populara exprimata prin referendumul din 2009 si care yrebuia infaptuita in 2014,ce facem cu ea?
Daca in 2014 am fi ramas doar cu 300 de parlamentari si o singura camera decizionala,nu ar fi fost mai bine? Oare acum nu suntem in afara constitutiei?
0 0
alexandru
06 Jul 14:45
Orice comentariu legat de actuala coalitiE trebuie analizata la rece, din perspectiva a ceea ce au promis si ce au realizat in practica : bulibasala( sa-mi fie iertat termenul ) totala in plan economic - masuri fiscale aiuritoare , mariri de salariu - pentru o parte f mica a bugetarilor - dar reduceri substantale pt cea mai mare parte a lor . A figurat in programul de guvernare modificarea legilor justitiei , care in practica inseamna modificarea politicii penale ... de la stat de drept sussceptibil de imbunatatiri - - la statul penalilor .. ? A DEVENIT LEGE FURATUL BANULUI PUBLIC ! In fiecare zi suntem supusi abuzurilor si de ce la multe ori nu ai ce face pentru ca nu ai arme la indemina, intitutiile statului fiin fie nepasatoare fe incompetente , fie corupte . Asa am ajuns ca MITA sa faca parte din mentalitatea noastra !
Cind emitem o parere , in orice domeniu,trebuie s-0 facem un cunostinta de cauza .Suspendarea presedintelui - care sigur ca este posibila doar prin decizia PSD-uui - va duce tara in haos , in plan juridic , instabilitate economica- vezi robor, curs euro s.a - doar pentru ca Dragnea vre sa-si arate muschii ????
Acest individ toxic , fara decenta ,fara echilbru si nici un fel de competente , dovedit , fara dubiu ,un infracor de drept comun ne va duce in GROAPA LUMII ! Suntem totusi stat UE si este important sa ne dorim a ramine in spatiul european !
Răspunde
0 0
Mariana Lucaci
06 Jul 13:45
Presedintele trebuie sa fie suspendat, oricare ar fi consecintele pentru toti. Trebuie sa se schimbe ceva in tara asta. Incepand de la justitie si terminand cu celelalte puteri in stat. Datul pe la gioale facut acum intre puteri este distructiv pentru evolutia tarii. Chiar nu se poate sa dam mana cu mana? Chiar trebuie tot timpul sa ne paruim instrada si sa aruncam vina in ograda celuilalt siind sigyr ca si noi am gresit?
Răspunde
0 0
mircea
06 Jul 12:47
cel mai bine ar fi sa fie izolat,si date publicitatii toate nelegiuirile facute de Iohannis,inclusiv dosarele penale care au fost puse la sertar de Kovesi,Lazar,Stanciu si.....etc
Răspunde
0 0
johnneil
06 Jul 12:20
Un lucru este cert. Cei care vor pierde vor fi tot amarati de romani.
Răspunde
0 0
nicolaetarceasanu@yahoo.com
06 Jul 11:48
Dupa parerea mea o astfel de masura ar permite aliantei de la guvernare (PSD-ALDE- UDMR) sa-si rezolve unele probleme curente (scaparea infractorilor) dar pe termen lung cel care castiga capital electoral masiv este actualul presedinte care-si poate asigura inca un mandat de 5 ani. Sunt convins ca votantii nu vor accepta, prin referendum, aceasta suspendare si dupa cateva luni presedintele va fi iarasi la Cotroceni.
Răspunde
0 0
Alexandru
06 Jul 11:44
Domnule Buzatu,păcat de școală făcută.Cu asfel de mentalități, nu ne mai facem bine.Regret ca sunt din aceeași zona geografica,cu indivizi ca dumneata.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?