Calendar ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi

 
Calendar ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi
Calendar ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi

Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 31 octombrie. 

Sfinții Apostoli pomeniți astăzi sunt socotiți printre cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Ei sunt consemnați în Sfânta Scriptură lucrând împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 8-11).

Sfântul Stahie a fost așezat episcop în Bizanț de Sfântul Apostol Andrei. Sfinții Amplie și Urban au fost puși episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizați.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania și, mărturisind pe Hristos, au plecat din această lume.

Astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Epimah. Originar din cetatea Pelusiu din Egipt, Sfântul Mucenic Epimah era un creștin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creștinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins și supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi. Dar căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârșit său mucenicesc prin tăierea capului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?