Calea Lactee se va ciocni cu o galaxie apropiată, iar vestea s-ar putea dovedi una bună

 

Galaxia care adăpostește sistemul nostru solar, Calea Lactee, se va ciocni cu Marele Nor al lui Magellan, spun astronomii citați de The Guardian.Simulările computerizate realizate de astronomi arată că galaxia noastră, Calea Lactee, se va ciocni cu una dintre numeroasele galaxii care o orbitează - Marele Nor al lui Magellan.

În acest moment, Marele Nor al lui Magellan se află la 163.000 de ani lumină de Calea Lactee și se îndepărtează cu 400 de km/s. Simulările arată însă că galaxia va încetini și se va întoarce spre Calea Lactee de care se va izbi în cele din urmă.

Nu trebuie să ne schimbăm planurile în funcție de această veste. Estimările arată că evenimentul se va produce cândva peste 2,5 miliarde de ani.

Ce se va întâmpla? Stelele și planetele nu se vor ciocni în mod direct, cel mai probabil, dar forța unei galaxii cu 250 de miliarde de stele va provoca haos în Calea Lactee, arată Carlos Frenk, director al Institutului de Cosmologie Compuțatională din Durham.

Sistemul nostru solar ar putea fi aruncat într-un alt colț al spațiului, iar urmașii noștri nu vor avea prea multe posibilități de a împiedica un astfel de scenariu.

Totuși, ceamai sumbră variantă este puțin probabilă. De fapt, experții arată că șansele unui astfel de exil cosmic pentru sistemul solar sunt de 1-3%.

În trecut, astronomii peocupați de sfârșitul Căii Lactee erau mai degrabă îngrijorați de o ciocnire cu galaxia Andromeda, care ar trebui să aibă loc în patru miliarde de ani.

Cu o masă de cinci ori mai mare decât a Marelui Nor al lui Magelan, Andromeda ar putea distruge complet Calea Lactee.

Dar ciocnirea cu Marele Nor s-ar putea dovedi o veste bună. Una dintre urmările ciocnirii ar fi aceea că va mișca Calea Lactee un pic, amânând astfel sfârșitul cu vreo câtea miliarde de ani. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nona
04 Jan 20:17
Bă da' nu mai postați știri numai ca să intre oamenii inculți la voi pe site să citească informații pe care le știm deja de 50 de ani, prezentate cu un titlu stupid ca ăsta.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?