Bursa de Valori București a încheiat anul pe minus

 
Bursa de Valori Bucuresti
Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat anul 2015, în general, pe scăderi, în condițiile în care indicele de referința BET, care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni, a înregistrat un randament anual de minus 1,11%, iar valoarea tranzacțiilor pe segmentul principal a fost cu peste 32% mai mică față de 2014, reiese dintr-o analiză realizată de Puls Capital.

Potrivit analizei, 2015 este primul an după 2011 în care indicele BET s-a depreciat, după ce în perioada 2012 — 2014 a crescut în medie cu 11,21% pe an.

Singurii indici locali care au crescut în 2015 au fost ROTX, indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena, și BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, cu 6,64% și, respectiv cu 2,12%, aceștia fiind ajutați de evoluția titlurilor Erste, care s-au apreciat în anul curent cu 52,33%.

Lichiditatea în 2015 a scăzut semnificativ fata de 2014, valoarea tranzacțiilor pe segmentul principal al BVB însumând 8,803 miliarde lei, cu 32,23% mai mică față de anul trecut.

Potrivit analizei Puls Capital, pe primul loc în topul celor mai tranzacționate acțiuni s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea, cu o valoare a tranzacțiilor de 2,030 miliarde de lei. Acestea au fost urmate de acțiunile Banca Transilvania și Romgaz, cu 1,615 miliarde lei și respectiv cu 1,488 miliarde lei.

Cel mai slab trimestru al anului a fost cel de-al treilea, atât din prisma evoluției pieței locale cât și a celor externe, relevă analiza menționată. Bursele au fost afectate de încetinirea economiei chineze și de problemele legate de creșterea dobânzii de referință din SUA. Astfel, indicele BET a scăzut în această perioadă cu 4,34%. Corecții mai puternice s-au înregistrat pe indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie și utilități, care a fost afectat și de scăderi ample ale prețului petrolului în T3. Astfel, indicele BET-NG s-a corectat cu 9,23% în lunile iulie — septembrie 2015.

Pentru 2016, prognozele arată că un context economic favorabil în România ar putea conduce la o evoluție pozitivă a bursei locale, dar acest lucru va depinde însă și de factori externi, precum evenimente cu impact negativ la nivel global, prețul petrolului și cel al gazelor naturale.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?