Bucureştiul nu e pentru săraci: evacuaţi şi din stradă! Cazul Vulturilor, noi abuzuri

 

Pe strada Vulturilor 50, comunitatea este evacuată şi din tabăra înfiinţată în semn de protest. S-a dat ordin de evacuare în 48 de ore, somaţia a fost semnată de Robert Negoiţă. Oamenii din stradă au toţi dosare complete pentru primirea unei case şi totuşi sînt blocaţi birocratic să primească o locuinţă.

Vă prezentăm un comunicat emis pe 16 martie de comunitatea din Vulturilor 50. Oamenii au fost daţi afară din case iar autorităţile nu sînt interesate să le găsească o locuinţă nouă. S-au încurcat în birocraţie, dar la evacuări se pricep. Robert Negoiţă a semnat evacuarea din tabăra de protest. Astăzi, 18 martie, expiră termenul de 48 de ore:

"INACCEPTABIL! Vulturilor 50 – EVACUAȚI ȘI DIN STRADĂ!

Pe 16 martie, comunitatea din Vulturilor 50 a primit somație de desființare a taberei de protest în termen de 48 de ore. De pe 15 septembrie - data evacuării din case, comunitatea protestează în stradă construindu-și barăci în care s-au adăpostit în așteptarea soluționării dosarelor de locuințe sociale.
Somația este semnată de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.CHEMĂM PE TOATĂ LUMEA CARE A FOST ALĂTURI DE PROTESTATARI SĂ-I SUSȚINĂ ÎN ACEST MOMENT!

Principala instituție responsabilă cu rezolvarea problemei de locuire a familiilor ce locuiesc în stradă alungă oamenii din singurele forme de locuire pe care le-au putut amenaja, cu sprijinul cetățenilor. Singurul sprijin din partea administrației publice pe care acești oameni l-au primit a fost instalarea, la mai bine de trei luni de la evacuare, a unor toalete ecologice.

În luna octombrie, reprezentanți ai autorităților publice reuniți la solicitarea Ministrului pentru Dialog Social au admis că “este o situație de urgență” și au declarat că vor considera cazul evacuaților de pe strada Vulturilor ca fiind prioritar. De atunci au trecut cinci luni în care comunitatea a făcut toți pașii de acțiune civică prevăzuți de lege: actualizarea dosarelor de locințe, proteste în stradă, petiții, cereri de audiență, apariții în media și lansarea propriului canal de comunicare cu publicul: http://jurnaldinvulturilor50.org/.
Autoritățile însă nu au binevoit să soluționeze definitiv situația, totul culminând cu decizia primăriei de a-i evacua și din stradă.

În aceste condiții, considerăm această decizie o încălcare gravă a drepturilor omului.

Acțiunea coordonată de Primarul PSD Robert Negoiță vorbește despre disprețul față de persoanele defavorizate social din Municipiul București atât din partea administrației publice cât și din partea partidului pe care domnul Negoiță îl reprezintă. Evacuarea unei comunități care locuiește în stradă este o soluție barbară la care recurge un primar care a divorțat de menirea sa de a asigura o viață de calitate cetățenilor din comunitatea care i-a acordat mandatul. Aceeași atitudine de sfidare a drepturilor fundamentale ale omului caracterizează și celelalte instituții – Sorin Oprescu, primarul general al capitalei și Consiliul General al Municipiului București care ar fi trebuit să aibă pregătite soluții de locuire încă din momentul în care s-a recurs la evacuare.

Avertizăm pe această cale publicul că, prin voci ale unor consilieri și ale primarilor înșiși, se încearcă dezinformarea cetățenilor cu privire la legalitatea condiției evacuaților din Vulturilor 50. Situația reală este că, în acest moment, toate familiile aflate în stradă au dosare complete pentru obținerea unei locuințe totul fiind blocat la nivelul unei birocrații ce nu pare să fie în interesul cetățenilor.

Solicităm Primăriei Sector 3 să revină asupra somației și să permită oamenilor care locuiesc acum pe trotuar, să mențină locuințele improvizate până la soluționarea a situației lor locative. Solicităm Primăriei Generale să grăbească procedurile și să pregătească locuințele necesare."

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?