BOR i-a replicat lui Băsescu, după acuzele de la Realitatea că Biserica s-a implicat în campanie

 

Preşedintele Traian Băsescu a fost, vineri, invitatul lui Rareş Bogdan la Realitatea TV. În cadrul emisiunii, şeful statului a afirmat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în campania electorală, în sprojinul PSD-ului.

BOR a remis un comunicat în care a dezminţit acest lucru:

Faţă de opiniile Domnului Preşedinte Traian Băsescu exprimate într-o emisiune de televiziune în seara zilei de 1 noiembrie 2014 despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România, precizăm:

La fiecare moment electoral din România, Patriarhia Română a reafirmat public neutralitatea politică a Bisericii Ortodoxe Române, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericilor Ortodoxe. În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicităţii în ziua de 4 august 2014 se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte.

Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei.

De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de Preşedintele României. Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau Centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzaţie neprobată este nedreaptă şi contrară poziţiei oficiale a Bisericii.

Restabilirea comuniunii bisericeşti depline dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română a avut loc în urma dialogului frăţesc îndelungat dintre delegaţiile celor două Biserici Ortodoxe surori, dialog mediat de Patriarhia Ecumenică. La reuşita acestui dialog a adus o contribuţie şi Domnul Preşedinte Traian Băsescu în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim. Patriarhia Română foloseşte acest prilej pentru a exprima recunoştinţa ei şi în mod public.

Sursa: adevarul.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
darius
04 Nov 00:14
LA SIBIU, in biserica de pe starda Rahova, Duminica in ziua votului, EPISCOPUL a spus in timpul slujbei " SA VOTATI, UN ROMA, UN ORTTODOX"!!!.

Martori sunt cu sutele, toti sibienii care au particpat la slujba, fiindca biserica a fost arhiplina fiindca "Episcopul" a facut onoarea comunitatii sa faca slujba !

Pai daca asta nu este campanie politica (Inpotriva lui Iohannis , bineinteles), atunci sa ne spuna "Sfintia-Sa" CE ESTE ?!
Răspunde
2 -1
vasile
03 Nov 22:16
BOR papa kk, cand a spus Prea-Satulul Daniel, lui tonta, "vrednic este" ca a dat
bisericii zeci de milioane moaca, si pentru sanatate n-are bani, cum poti sa spui
ca biserica nu se baga ? Satane cu sutane, asta a ajuns preotia in biserica ortodoxa.
Răspunde
0 -1
Doamne Sfinteste-i
03 Nov 19:06
/ @Liviu . Ai dreptate , asa este . / Cum sa procedezi daca vrei sa ai cu adevarat rezultate . Bune . In primul rand este necesar sa va rugati pentru ei (si pentru oricine) sa-i exorcizeze Dumnezeu si apoi sa le dea Duhul Sfant . Dupa aceasta "operatiune", o sa fie posibil pentru ei sa "intruneasca cerintele necesare". Altfel, este aproape imposibil (pentru ei) sa le intruneasca pe toate . ( ... ) . Orice situatie trebuie vazuta in ansamblu, daca vrem sa o analizam (cat de cat) corect . Este greu sa vedem adevarul . Pentru unii este greu sa creada ca exista si ceva care nu se poate vedea . Undele radio nu le vedem , nici alte raze sau radiatii . Energia electrica din cabluri nu o vedem. Dar cine atinge firele care nu sunt izolate si au curent in ele, se convinge pe propria piele ca exista ceva nevazut . Adica simte "efectele" produse de o "cauza" . Chiar daca aceasta cauza este invizibila, efectele pe care le produce pot sa fie simtite, sau pot fi vizibile , sau neplacute , sau... mai rau . Asa ca… aviz necrediciosilor . * Pentru credinciosi exista alta problema… Ei sunt atat de pre(a)ocupati sa se certe intre ei pentru anumite diferente si interpretari care au dus la formarea mai multor secte, incat nu mai observa ~esentialul~ . Adica ceea ce au toti in comun, acelasi dusman, adevaratul dusman al tuturor oamenilor , credinciosi sau necredinciosi . Chiar in biblie scrie ca “trebuie sa luptam impotriva duhurilor rele, nu impotriva oamenilor”. Si “credinta fara actiune este moarta”, adica egala cu zero (sau ca o frectie facuta unui picior de lemn) . Degeaba "crezi", daca nu "actionezi". Chiar biblia confirma anumite chestii . Este scris ca: 1) "boss-ul" (stapanitorul) acestei lumi este diavolul . 2) al vostru tata este… diavolul. (deci rugaciunea "`tata` nostru" …??? Asta era valabila pentru apostoli , plus pentru cei care au primit Duhul Sfant . Este valabila doar pentru cei care au primit Duhul Sfant de la Dumnezeu.) . 3) trebuie sa luptam contra unor duhuri rele , nu contra materiei (a oamenilor). Deci fratilor... "trebuie sa" = "este nevoie sa" = "este necesar sa" = "avem de" = "este datoria noastra sa" . Atata doar ca nimeni nu o face . De doua mii de ani incoace . Cum sa "luptam"...? Simplu . Cere ajutor de la Dumnezeu , cere dreptatea Lui pentru tine si pentru altii, cere sa ia masuri contra duhurilor rele care te ataca si care distrug lumea . / DUMNEZEU exista , dar EL este altul, diferit de zei. EL intervine (ajuta) DOAR la cerere, DOAR daca ne rugam . / DUMNEZEULE ADEVARAT care esti, te rog sa ai mila de noi, si pe Satan sa-l traznesti. Si pe toti diavolii lui. Si pe toate duhurile rele, spiritele rele si pe toti demonii, de orice fel ar fi ei . Daca intradevar ne iubesti, pe toti acestia-i traznesti, distrugi, dezintegrezi si pe noi ne eliberezi. Si cureti toata lumea de toata rautatea, dupa mare mila TA . Acum . Amin!
Răspunde
0 -1
actioneaza daca vrei o lume mai buna
03 Nov 19:02
Vreti sa stiti de ce se intampla atatea... porcarii ? Uite de-aia! Pentru ca . Si fiindca . Din cauza ca . Exista o cauza . Fratilor , RUGATI-VA NEINCETAT . Dar rugati-va pentru ceea ce este important , ESENTIAL . / “Isus le-a spus o pildă, ca să le arate că trebuie să se roage necurmat și să nu se lase . El le-a zis: “Într-o cetate era un judecător care de Dumnezeu nu se temea, și de oameni nu se rușina. În cetatea aceea era și o văduvă care venea des la el și-i zicea: „Fă-mi dreptate în cearta cu pârâșul meu.” Multă vreme n-a voit să-i facă dreptate. Dar, în urmă, și-a zis: „Măcar că de Dumnezeu nu mă tem, și de oameni nu mă rușinez, totuși, pentru că văduva aceasta mă tot necăjește, îi voi face dreptate, ca să nu tot vină să-mi bată capul .” . Isus a adăugat: „Auziți ce zice judecătorul nedrept? Și Dumnezeu nu va face dreptate celor care strigă zi și noapte către El , măcar că zăbovește față de ei...? Vă spun că le va face dreptate în curând !” (Luca 18:1-8) . / DUMNEZEU sa ne dea adevarul si dreptatea, impreuna cu Duhul Sfant care sa ne lumineze si sa ne dea intelepciune si sa ne calauzeasca . * Cititi Efeseni 6:12 * si rugati-va fratilor . Cine este "pârâșul" nostru... ? Cine este adevaratul si singurul DUSMAN al nostru , al tuturor...?!??? .~ Cine este "CAUZA" tuturor necazurilor , relelor si rautatilor...?!??? . ~ TREZITI-VA fratilor !!! ~ Rugati-va lui DUMNEZEU sa elimine "aceasta cauza" . Atunci toate "efectele" produse de ea, vor fi eliminate . DUMNEZEU vrea sa ne ajute si ne ajuta , dar EL NU ACTIONEAZA DACA NOI NU NE RUGAM . Trebuie sa actionam noi mai intai , adica sa ne rugam . Cu credinta ! Dumnezeu te ajuta daca vrei sa faci lucruri bune , pentru binele tau si pentru binele altora . Vreti o lume mai buna... ? Rugati-va lui DUMNEZEU sa il distruga pe adevaratul nostru dusman. Prin aceasta se rezolva TOATE problemele si dispar toate necazurile pe care ni le produc satan impreuna cu demonii . DUMNEZEU sa ne ajute ! * Cititi aici daca vreti sa va "inspirati", sau sa aflati mai multe despre aceasta "problema": ro.radiovaticana.va/news/2014/10/30/îmbrăcați_cu_armura_lui_dumnezeu_în_lupta_cu_diavolul:_papa_francisc/rom-833786 (sau aici: ro.radiovaticana.va/print_page.asp?c=833786 este acelasi articol ) . Ce am scris aici nu gasiti acolo . Si ce gasiti acolo nu am scris aici.
Răspunde
10 -2
Bongo
03 Nov 16:55
Domnu' parinte... Vedeti ca este mare pacat sa mintiti... Sau Biblia este doar pentru noi?
Răspunde
5 -3
liviu
03 Nov 16:53
Oamenii sunt oameni, inclusiv preotii. Avem preoti si politicieni asa cum suntem si noi, ca doar dintre noi se trag. Ii avem asa cum ii meritam.
NU il mai judecati pe Dumnezeu prin ce fac oamenii, fie ei si reprezentanti ai bisericii (totalitatea crestinilor ce marturisesc pe Iisus ca fiu al lui Dumnezeu ce a murit pe cruce pentru pacatele noastre si a inviat a 3 a zi, si va veni din nou) Amin!
Răspunde
1 -1
torzonborz
03 Nov 18:23
3 Iti judec si zeul, si hristosu si preotul! O fapta buna e recunoscuta ca buna indiferent cine o face, la fel se intampla si cu o fapta rea.
Si nu...preotii nu sunt "doar oameni simpli", avand in vedere ca ei singuri se pun reprezentantii lui Dumnezeu. Asa ca asteptarile sunt pe masura.
Apoi mai sunt idiotii ortodocsi, care vorbesc despre harul preotesc, uite ce zice dobitocul de arsenie Ioan gura de Haur:
"De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har"
6 -1
fainus marian
03 Nov 16:52
Ce spune sfanțul sinod si ce este in realitate este total diferit
Cunosc 2 preoți de parinti comuniști care nici nu cred in D-zeu ,.Unul dintre ei a recunoscut si celalalt este alcolic,( săracul ).si sunt implicati in politica .
Asa ca minciună este emblema si sufltul BOR .Câ iIisus va reveni se va termina cu tot răul .
Răspunde
3 -1
fainus marian
03 Nov 16:52
Ce spune sfanțul sinod si ce este in realitate este total diferit
Cunosc 2 preoți de parinti comuniști care nici nu cred in D-zeu ,.Unul dintre ei a recunoscut si celalalt este alcolic,( săracul ).si sunt implicati in politica .
Asa ca minciună este emblema si sufltul BOR .Câ iIisus va reveni se va termina cu tot răul .
Răspunde
2 -1
fainus marian
03 Nov 16:50
Ce spune sfanțul sinod si ce este in realitate este total diferit
Cunosc 2 preoți de parinti comuniști care nici nu cred in D-zeu ,.Unul dintre ei a recunoscut si celalalt este alcolic,( săracul ).si sunt implicati in politica .
Asa ca minciună este emblema si sufltul BOR .Câ iIisus va reveni se va termina cu tot răul .
Răspunde
1 0
fainus marian
03 Nov 16:49
Ce spune sfanțul sinod si ce este in realitate este total diferit
Cunosc 2 preoți de parinti comuniști care nici nu cred in D-zeu ,.Unul dintre ei a recunoscut si celalalt este alcolic,( săracul ).si sunt implicati in politica .
Asa ca minciună este emblema si sufltul BOR .Câ iIisus va reveni se va termina cu tot răul .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?