Bomba din Sănătate! Ministerul nu mai are bani de salarii și apelează la CNAS

 

Pentru că Ministerul Sănătății nu mai are bani să acopere creșterile salariale enorme din ultimii doi ani, personalul auxiliar din spitale, dar și medicii și asistenții, vor fi plătiți din fondurile Casei Naționale de Aisgurări de Sănătate. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță într-un comunicat că preia plata creșterilor de salarii pentru personalul auxiliar de sănătate, în lipsa resurselor financiare necesare la Ministerul Sănătății.

 Anunțul Casei vine pe fondul informațiilor din mai multe spitale din țară care nu mai au suficienți bani pentru a plăti salariile crescute.

Preluarea plăților de către CNAS se face în baza unui ordin comun semnat de șeful Casei, Răzvan Vulcănescu, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

"Finanțarea influențelor financiare determinate de creșterile salariale care se acordă în anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitățile sanitare publice va fi asigurată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează și influențele financiare determinate de creșterile de salarii ale personalului medical din aceleași spitale, conform unui Ordin comun semnat de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

La începutul anului s-a efectuat o mărire salarială pentru personalul auxiliar, care a fost finanțată inițial din bugetele spitalelor. Însă, avându-se în vedere impactul asupra bugetelor unităților sanitare publice cu paturi și asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate asiguraţilor, guvernul a decis, la sfârșitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sănătății, ca pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale să se asigure prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” (OUG nr. 35/2019).

„Ordinul pe care l-am semnat împreună cu doamna ministru și care a fost publicat în Monitorul Oficial transpune în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35/2019 și totodată soluționează problema sursei de finanțare a majorărilor salariale din spitalele publice într-o manieră care evită apariția unor dificultăți bugetare pentru acestea” - a declarat Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu". 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Sa vina AURUL cit mai repede ...
12 Jun 13:00
Sa platim salariile doftoroilor miliardari din sistem care nu stiu prea multe dar au buzunarele continuu goale ! Spitale se darima pe ei dar ei sint la datorie ... ocupa niste pozitii din organigrama si nu ciripesc nimic ca nu au cu ce profesa sau cu ce trata, sau unde trata ... salariul sa vina si de restul se ocupa statul (paralel) ... deja se vede o emigrare a americanilor spre taramul fagaduintei din romanica pesedista !!! Ca mustele se moare ...
Răspunde
0 0
Dolph Lundgren
12 Jun 11:50
Majoritatea doctorilor , au salarii intre 20.000 si 30.000 lei net pe luna ( 300 DE MILIOANE IN BANII VECHI ) !!! Pentru ei are ministerul bani ? ? ? Ce s-a schimbat din 1martie 2018 si pana in prezent ? ? ? NIMIC !!! ABSOLUT NIMIC !!! Dcotorii din spitale erau toti MILIARDARI inainate de maririle de salarii !!! Tot intre 1.000 si 5.000 de euro ti se cere pentru ORICE OPERATIE BANALA in romania , la stat !!! Depsre ce vorbim ? ? ? Se moare pe capete datorita INFECTIILOR NOSOCOMIALE in romania !!! Sistemul sanitar este INEFICIENT si CRIMINAL, dar are medici platitit REGESTE, mai bine ca in majoritatea statelor membre UE !!!
Răspunde
0 0
Groza
12 Jun 11:37
Cred ca Iohannis a luat bani.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?