Boc promite o lege a pensiilor cu "principii sănătoase, chiar dacă dureroase"

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Premierul Emil Boc a declarat la Palatul Cotroceni, cu ocazia lansării raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, că Executivul va promova o lege a sistemului de pensii, care va avea la bază "principii sănătoase, chiar dacă dureroase".
Şeful Guvernului a apreciat că unele dintre sugestiile conţinute în Raportul Comisiei Prezidenţiale au fost deja puse în aplicare de Executiv odată cu angajarea răspunderii pe Legea salarizării unitare şi Legea Educaţiei şi s-a referit şi la intrezicerea cumulului pensie-salariu pentru angajaţii de la stat.

"Dintr-o simplă lectură a documentului, am putut observa că deja există câteva puncte de vedere comune cu ceea ce reprezintă acţiunea Guvernului şi soluţiile pe care Comisia le propune. (..) Acest Guvern şi-a pus în joc chiar existenţa lui pentru a putea aproba această lege (n.red., legea salarizării unitare), această lege este necesară, de aceea niciun cost politic nu este prea mare pentru ca aceste lucruri să fie făcute începând cu salarizarea unitară şi continuând cu celelalte acte normative'', a spus premierul.


În continuare, Boc s-a referit la alte puncte sugerate la capitolul soluţii pentru îmbunătăţirea mediului social propuse de Comisia prezidenţială, subliniind că Guvernul va promova o lege echitabilă a pensiilor. ''Legea sistemului de pensii este vitală, de bun-simţ şi care vă asigur că va fi promovată de Guvern. Va avea la bază principii sănătoase, chiar dacă dureroase. Cel mai important principiu este cel al contributivităţii, adică în măsura în care contribui la sistemul de asigurări sociale, poţi să speri să ai o pensie mai mare sau mai mică în funcţie de această contribuţie, şi nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat în decursul celor 20 de ani în funcţie de influenţele pe care diversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ'', a subliniat Emil Boc. El a apreciat că la fel ca în cazul Legii salarizării, şi parcursul acestui nou proiect va fi dificil, dar necesar.

Premierul a subliniat şi nevoia unui Cod al asistenţei sociale, menit să reformeze întregul sistem care, în acest moment, nu este îndreptat spre persoanele care au într-adevăr nevoie de asistenţă. ''Sunt multe persoane cu nevoi şi acolo trebuie să ţintim acele ajutoare sociale, acele măsuri de protecţie socială. Din nefericire, resurse financiare importante se duc acolo unde nu ar fi nevoie. Pentru asta este nevoie de fermitate în decizii'', a arătat premierul.

Boc a apreciat că Raportul Comisiei prezidenţiale este pragmatic şi profesionist, exprimându-şi convingerea că multe dintre soluţiile propuse de acest document se vor regăsi în angajamentele ministerelor şi ale Executivului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?