Blocurile noi, prost executate. Cum închid ochii autorităţile care ar trebui să le verifice

 
Blocuri noi, prost executate
Blocuri noi, prost executate

Blocurile noi, prost executate, reprezintă o reală problemă a celor care şi-au investit economiile de-o viaţă într-o locuinţă la oraş. Finisajele prost făcute şi materialele de construcţie de o calitate îndoielnică sunt câteva dintre problemele întâlnite la tot pasul.

Blocurile noi, prost executate, reprezintă o reală problemă a celor care şi-au investit economiile de-o viaţă într-o locuinţă la oraş. Finisajele prost făcute şi materialele de construcţie de o calitate îndoielnică sunt câteva dintre problemele întâlnite la tot pasul.

Şi asta pentru că Inspectoratul de Stat în Construcţii, cei care ar trebui să verifice la sânge execuţia lucrărilor nu par a lua lucrurile în serios. Vă prezentăm mai jos declaraţii care întăresc ideea potrivit căreia dezvoltatorii ar fi parte a mafiei imobiliare, în timp ce autorităţile răspund pasiv unor chestuni care vizează viaţa oamenilor.

"Cei care nu respectă regulile de construcţie au legătură cu lumea înterlopă şi cu politicul", afirmă răspicat unul dintre avocaţii specializaţi în litigii imobiliare.

Blocurile vechi, mai sigure decat cele noi. Tot mai multi proprietari sunt pacaliti de dezvoltatori

După ce au dat şi ultimul leu pe un apartament într-un bloc prost executat, mulţi cumpărători se hotărăsc să dea dezvoltatorii în judecată. Un astfel de proces este însă aproape imposibil de câştigat pentru că este nevoie de o verificare a imobilului care constă în realizarea unor încercări nedistructive sau în prelevarea unor mostre de beton.

"Persoanele fizice nu au atâţia bani încât sa-şi permită aşa ceva. La INCERC va costa 5000 de euro ca popa. Nu poţi să faci şi atunci vine dezvoltatorul, îţi dă 10.000 de euro şi-ţi închide gura. Cei care nu respectă regulile de constructie sunt dezvoltatorii care sunt în anumite zone şi, îmi pare rău s-o spun, au legătură cu lumea interlopă şi cu politicul", a declarat avocatul Dumitru Dobrev.

"Nimeni nu zice nimic, toată lumea închide ochii. Politia Locală, ISC, oamenii ăia, săracii, au inundat tate autorităţile cu plângeri. Nimeni nu zice nimic. Am avut vreo 20 de dosare, unul singur am câştigat din 20", mi spune Dobrev.

După ce înşeală zeci de oameni, mulţi dezvoltatori se fac nevăzuţi, mai spune avocatul. Mai mult, firmele falimentează sau sunt radiate de la Registrul Comerţului astfel că nici nu mai ai cu cine să te judeci.

Cunoscătorii pieţei imobiliare spun că cele mai multe cazuri de construcţii prost făcute sunt în zona de sud a Bucureştiului, dar şi în Popeşti-Leordeni.

"Am auzit nişte discuţii. Sunt chiar diriginţi de şantier şi spun ca s-au întâmplat situaţii d-astea nu pentru că ar fi fost o practică a firmei, ci ca muncitorii să termine mai repede... adică ce au făcut? Au fost cazuri cu pet-uri de plastic, de apă minerală, puse în structura stâlpilor de rezistenţă. Cum e cazul acela celebru din Taiwan. Atunci când o să vină un cutremur precum cel din 4 martie '77 sau cel din 1940 ... e posibil să avem surprize ca în Taiwan sau ca în Turcia, clădiri noi să cadă. Şi atunci se vor găsi să bage la închisoare vreo doi, trei proiectanţi şi arhitecti pe care, asa cum se întâmplă acum, se va da apoi o ordonanţă de urgenţă şi vor fi amnistiaţi", mai spune Dumitru Dobrev.

Vinovat este cine permite, este de părere Ruxandra Cleciu, Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. La întrebarea cine permite asta, Clenciu acuză statul

"Statul N-aş vrea să generalizez. Sunt şi funcţionari care îşi fac treaba, care în momentul în care constată o neregulă, opresc lucrările şi eventual chiar se ajunge la o demolare. Niciodată nu a fost caz de demolare. Da, nu e în regulă. Ar trebui să existe un exemplu că poate dacă avem un exemplu concret, lumea va fi mai temătoare", consideră Clenciu.

Inspectoratul de Stat în Construcţii este instituţia care verifică execuţia lucrărilor şi care spune, în final, dacă imobilul a respectat termenii de proiectare. ISC se laudă că a dat amenzi, în trimestrul trei 2016, în valoare de două milioane de lei. Echivalentul a zece apartamente cumpărate prin programul "Prima Casă".

Aceeaşi instituţie a cumpărat, în 2002, mai multe echipamente care au costat statul 3 milioane de lei, şi care ar fi folosit la efectuarea unor verificări în teren. După 9 ani, însă, în care nu se ştie dacă au fost sau nu utilizate, o parte din echipamente au fost date Institutlui de Încercări în Construcţii, URBAN-INCERC, sucursala Bucureşti.

Atât de bine au fost efectuate lucrările la imobilele noi încât zeci de proprietari s-au gândit să dea dezvoltatorii în judecată. Şi au făcut-o! Numai în Capitală, în utimii cinci ani, au fost înregistrate peste 40 de dosare. În ceea ce priveşte Inspectoratul de Stat în Construcţii, imaginea acestei instituţii nu este una prea bună dacă ne gândim la foştii şefi ai ISC şi ne referim aici la Irina Jianu şi Balaban Grăjdan.

Irina Jianu a primit condamnări în dosarele în care a fost condamnat şi cercetat Adrian Năstase, vorbim despre Trpfelul calităţii şi Zambaccian, pentru spălare de bani în formă continuată. Iar Balaban Grăjdan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

Cei care verifică execuţia lucrărilor sun obligaţi să se asigure că noile blocuri îndeplinesc în totalitate normele de construcţie. Însă angajaţii Inpsectoratului de Stat în Construcţii nu sunt traşi la răspundere nici de şefi şi nici de mai-marii din minister. Potrivit unor date ale Ministerului Dezvoltării, anu trecut doar doi inspectori aparţinând unităţilor teritoriale din Galaţi şi Brăila au fost sancţionaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Într-o Românie în care dezvoltatorii sunt mână-n mână cu constructorul şi dirigintele de şantier, eventualele verificări sunt doar formale.

 

Reporter: Andreea Dascalescu

Operatori: Mihai Angiu, Calin Buda, Petrica Baboia, Mihai Stoian

Montaj: Sorin Niculae

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?