Biserica SRL, o afacere divină. Câți bani se adună într-un an în sutanele Patriarhiei

 
Bani din cer
Bani din cer

O radiografie făcută pe cifrele înregistrate la Ministerul de Finanţe arată faptul că Biserica Ortodoxă Română este poate cea mai profitabilă instituţie publică din România.

Mai-marii celor mai importante episcopii din ţară au făcut ca afacerile neimpozitate ale Bisericii să înflorească. Ultimele raportări la Finanţe arată că eparhiile au avut în 2014 profituri de milioane de euro, scrie StiripeSurse.ro.

Anul trecut, Patriarhia Română, prin Administraţia patriarhală, a înregistrat un venit de 72 de milioane de lei, echivalentul a 15 milioane de euro, în vreme ce profitul a fost de 1,4 milioane de lei (318.000 de euro).

Asta în timp ce datoriile au fost foarte mari, respectiv de 112 milioane de lei (25 milioane de euro), bani care au şi fost plătiţi într-un an. Basilica Travel figurează însă cu un profit de 513.767 de lei, adică 116.000 de euro.

Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei.

Arhiepiscopia Bucureştilor este condusă tot de Patriarhul Daniel, însă pentru că responsabilităţile lui sunt foarte multe, cel care se îngrijeşte de bunul mers al instituţiei, dar şi de afacerile ei, este părintele vicar Timotei Prahoveanul.

Şi nu s-a descurcat deloc rău: Arhiepiscopia a avut profit, anul trecut, de 1,6 milioane de euro. Şi pentru că afacerile merg foarte bine, confortul prelaţilor, dar mai ales al Patriarhului Daniel, nu au niciodată de suferit, iar investiţiile sunt pe măsură. Cum este cazul limuzinei de 100.000 de euro pe care Preafericitul o foloseşte în deplasări.

În timp ce unii preoţi se luptă cu sărăcia ori încearcă să-i ajute pe nevoiaşi, aceasta fiind printre altele şi menirea lor, mai-marii prelaţi nu se sfiesc să afişeze opulenţa, potrivit Gandul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?