Becurile economice degajează chimicale care cauzează cancer

 
Becurile ecologice emit chimicale care produc cancer / FOTO: goumbook.com
Becurile ecologice emit chimicale care produc cancer / FOTO: goumbook.com

Becurile economice emană substanţe chimice care cauzează cancer, au anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este pusă la îndoială.

Cercetătorii au precizat că aceste becuri economice nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât emană substanţe toxice.

Uniunea Europeană vrea să scoată din uz becurile normale incandescente până la sfârşitul lui 2012, în încercarea de a reduce emisiile de carbon.


Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spus experţii.

Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur. În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren.

Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

"Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului", spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.

Raportul, apărut la televiziunea germană, a forţat autorităţile să publice o avertizare împotriva "isteriei publice". Departamentul german pentru Mediu insistă că becurile sunt sigure.

"Trebuie să efectuăm mai multe studii pentru a dovedi că ceea ce spun cercetătorii germani este adevărat", a declarat dr. Michelle Bloor, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?