Este oficial! BEC anunță că NU se prelungește votul după ora 21!

 

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituției. Deja, reprezentanții USR și PNL cer prelungirea programului la secțiile de votare din străinătate. Ministrul de Externe susține că actualele cozi la secțiile de votare s-au format din cauză că românii s-au înghesuit doar la ambasade și consulate și nu s-au orientat și spre alte secții de votare amenajate în țările respective. Surse Realitatea TV au declarat că votul nu se va prelungi.

În ciuda solicitărilor repetate privind prelungirea programului la vot, sursele Realitatea TV spun că acest lucru nu se va întâmpla. 

Reprezentantul BEC, Judecator Florentina Vasilateanu, a anunțat anterior că decizia urmează să fie luată de BEC.

"Am asigurat un număr record de secții de votare, totuși s-au semnalat unele aglomerații în Europa, în Italia, Spannia, Marea Britanie și Germania.

S-au luat măsuri pentru suplimentarea Birourilor electorale, secții suplimentare, acolo unde s-a putut. De asemenea, vrem să transmitem românilor din străinătate și care se plâng că n-ar putea să-și exprime dreptul de vot că încercăm să luăm legătura, am și transmis sesizările din Italia îndeosebi, de prelungire a programului peste orele 21 pentru a asigura participarea unui număr cât mai mare

Facem apel la a adopta o atitudine civilizată

Exista riscul ca personalul birourilor electorale să fie agresat

Vrem să îi riugăm să aibă un comportament decent care să le facă cât de cât cinste

S-au prezentat foarte foarte mulți alegători până la orele 16.00, 180.000 de oameni, cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât la turul doi al prezidențialelor.

Foarte mulți alegători Chișinău, Londra, Bruxelles

Procesul de votare decurge în condiții normale date fiind circumstanțele. Încercăm să facem față pe cât se poate
Așteptăm din partea BEC o decizie, nu este la latitudinea noastră să prelungim programul de vot. Am primit solicitări în acest sens și le-am direcționat către BEC". 

Ambasadorii și șefii de secții de votare cer prelungirea programului

Președinții de secții de vot din străinătate și ambasadorii români din mai multe state europene unde se înregistrează cozi mari la urne au cerut MAE și Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot în Diaspora peste ora 21.00, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice.

A început votul și la New York. „Ritmul de votare e cam de 75-80 de persoane pe oră”

Românii s-au adunat în număr mare pentru a vota la cele două scrutine de duminică și la New York, unde zeci de persoane stau la coadă la secția de votare organizată în cadrul Institutului Cultural Român. Vezi în articol o relatare de la fața locului.

Cum a decurs exercitarea votului la secția de votare nr. 409 din New York:

„New York, ora 10.10 dimineața, în fața secției de votare care este organizată la Institutul Cultural Român sunt două-trei persoane acum.

De la intrarea în clădire, se urcă la etajul I pe scări.
 
Căldura este puternică, este mare, deși încă nu s-au făcut cele 32 de grade anunțate astăzi pentru New York. La jumătatea scărilor, un aer condiționat vechi și obosit se străduie să facă față. 


Pe la ora 10.25, coboară o tânără, fără ecuson oficial, dar care ne asigură că se lucrează la foc continuu - probabil de aceea este și așa de cald - și să avem răbdare că totul se va rezolva în timp util. 

Într-adevăr, ritmul de votare a durat numai o oră. 

Ritmul de votare este cam de 75-80 de persoane pe oră, la atât îl estimez.

În interiorul secției de votare, slavă Domnului, este aer condiționat și lucrurile sunt bine organizate, sunt 8 persoane care primesc votanți, îi înregistrează în liste și le dau buletinele de vot. 

La ieșire, pe stradă, s-au mai adunat încă 35-40 de persoane, i-am anunțat că va dura pentru ei probabil cam o oră - o oră și jumătate. 

Mă voi duce mai târziu să văd daca s-a mai adunat lume.”

Soluție de urgență la din Bruxelles: coadă separată pentru cetățenii cu copii

Reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană din Bruxelles a găsit o soluție de urgență pentru românii veniți la vot: a organizat o coadă separată pentru cei veniți cu copiii la vot.

”Durata de așteptare a scăzut de la 5 ore la 45 de minute pentru cei care au venit cu copiii la vot, e bine că au găsit această soluție”, au declarat pentru G4Media.ro mai mulți cititori.

Reamintim că la secțiiile de vot amenajate la Reprezentanța României pe lângă UE, de pe rue Montoyer, coada se întindea la orele amiezei pe două străzi.

Ambasada României din Marea Britanie anunță că are suficiente buletine de vot

Ambasada României din Marea Britanie anunță într-un comunicat că are suficiente buletine de vot atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

Ambasada respinge zvonurile că numărul buletinelor ar fi insuficient.

Comunicatul integral:

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru Referendumul Național, repartizate în cele 29 de secții de votare care au fost organizate pe teritoriul Regatului Unit, sunt în număr suficient pentru a asigura exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii români pe întreaga durată a desfășurării procesului electoral din ziua de 26 mai, conform cadrului legal. Subliniem că răspândirea unor zvonuri care nu au niciun temei în situația de fapt nu sunt de natură să sprijine asigurarea unor condiții cât mai bune pentru exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români.

Vă asigurăm că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Marea Britanie, implicate în procesul electoral, depun eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot.

PNL vrea program până la ora 23


Liberlarii vor depune și ei o cerere la Biroul Electoral Central pentru prelungirea procesului de votare de la ora 21 la ora 23, a anunțat președintele PNL Ludovic Orban. 
 
”Constatăm cu revoltă că, nici măcar în urma intervenției noastre, autoritățile nu au luat măsuri pentru fluidizarea procesului. Vom depune la BEC o cere de prelungire de la ora 21 la ora 23. (...) Considerăm că a existat o tentativă de împiedicare a votului”,a spus Orban, într-o conferință de presă. 
 
 
Liderul liberal a mai spus că, atât în diaspora, cât și în țară, numărul celor care stau la coadă arată clar că nu vor putea vota toți oamenii. 
 
PNL a anunțat mai devreme că va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu pentru că nu a suplimentat numărul de secții de votare din străinătate. 
 
PMP și USR-PLUS au solicitat și ele prelungirea votării
 
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de vot pentru secţiile de votare din străinătate, având în vedere numărul mare de alegători care doresc să îşi exercite dreptul de vot, în special în Uniunea Europeană şi în Republica Moldova. Alianţa 2020 USR PLUS cere Guvernului prelungirea programului de votare şi suplimentarea buletinelor de vot în secţiile unde este aglomeraţie.
Cerem Guvernului măsuri de urgenţă pentru prelungirea programului de vot şi suplimentarea buletinelor de vot în secţiile unde românii stau la cozi să voteze", anunţă Alianţa 2020 USR PLUS.

“Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alte alegeri şi anume de cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor de votare din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am solicitat Biroului Electoral Central să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot”, a declarat duminică Eugen Tomac.

El a precizat că au fost state care au desfăşurat procesul electoral timp de două zile tocmai pentru a permite cetăţenilor să voteze pentru Parlamentul European.

“În Uniunea Europeană, există state în care s-a desfăşurat timp de două zile procesul electoral tocmai cu scopul de a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. Este clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri, dar şi faţă de referendumul ce are drept obiectiv consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români”, a afirmat Tomac.

El a mai spus că, până la ora 13.00, cei mai mulţi români din străinătate votaseră la secţia de la Chişinău, peste 1.100 de persoane, număr ridicat de alegători înregistrâdu-se şi în Londra, Roma, Hamburg, Praga.

Alianța USR-PLUS solicită Guvernului să se reunească de urgență și să adopte o OUG prin care să fie prelungit programul de vot până la ora 23.00.

„Observăm că cetățenii români sunt mobilizați la vot în mod pozitiv surprinzător și e foarte important pentru noi ca noi să le asigurăm condițiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în țară, cât și Diasporă. Date fiind situațiile pe care le întâlnim la mai multe secții de vot Alianța 2020 USR PLUS cere Guvernului să se reunească de urgență pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, în loc de ora 21.00 până la ora 23.00. În mod clar acest lucru e necesar pentru că avem deja situații, cozi masive unde oameni care se pun în momentul de față la cozi cu siguranță nu o să mai poată vota până la ora 21.00”, a declarat Dacian Cioloș, duminică.

 Opoziția cere prelungirea până la ora 23

Acesta a mai spus că solicită Executivului și BEC să interpreze prevederile legale astfel încât oamenii care intră în incinta clădirii unde există secțiile de votare să poată vota și după expirarea orei de vot, ora 21.00.

„În al doilea rând cerem Guvernului și BEC să interpreteze prevederile legale privind spațiul în care se află alegătorii care au drept de vot la ora în care se închide secția de vot și să fie interpretat acest spațiu al secției de vot, nu sala în care se votează ci incinta secției de vot. Mai concret toți cei care vor intra în incinta clădirii în care există secții de vot, la momentul în care se închide secția de vot și expiră ora de vot, să fie acceptat și să poată să voteze”, a completat Cioloș.

Președintele PLUS a precizat că Alianța cere „suplimentarea numărului buletinelor de vot în secțiile de vot unde acest lucru este necesar. Am primit mai multe semnale de la mai multe secții de vot că sunt astfel de situații unde nu mai există suficiente buletine de vot și există riscul suspendării votului din cauza absențelor buletinelor de vot”.

Reacția ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susține că urmează să evalueze situația din diaspora și apelul alianței USR-PLUS de prelungire a programului de votare. Ministrul susține că actualele cozi la secțiile de votare s-au format din cauză că românii s-au înghesuit doar la ambasade și consulate și nu s-au orientat și spre alte secții de votare amenajate în țările respective.

Sunt vreo două -trei explicații pentru cozi. Numărul secțiilor de votare a fost mărit față de perioadele anterioare. Alegerile nu se defășoară numai în interiorul ambasadelor și a consulatelor. S-au format și alte centre de votare. Din păcate alegătorii se înghesuie la una sau doua locații.

De asemenea, nu avem posibilități reale ca să știm numărul real al românilor dintr-o țară. Vedem că la câteva consulate și ambasade se produc cozi.

Azi după amiază evaluăm situația la toate secțiile de votare. Trebuie să vedem din punct de vedere legal dacă se pot prelungi orele de votare. O să încercăm să îi ajutăm pe toți românii să voteze, până și ultimul. Trebuie să luăm o decizie în orele următoare. Așa cum am spus prezența la vot e diferită în funcție de circumscripție.

E același tip de scandal făcut de aceeași oamenni. Nu văd vreo diferență.  Apelul președintelui trebuie luat în considerare. Trebuie să vedem cu AEP dacă se poate face asta (prelungirea orei de votare)”, a precizat Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, la România TV.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
florin
26 May 19:04
Rusine! Sectiile de vot din strainatate nu sunt suficiente! Explicatia cu "ambasade si consulate" este doar ca sa fie spus ceva, nu tine. BEC trebuie sa aiba curajul de a lua hotararea de prelungire cu minim doua ore!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?