Bătrânii din Ibăneşti citesc vremea de anul viitor în foi de ceapă

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Bătrânii din satele mureşene pot afla cum va fi vremea în anul următor din foile de ceapă. Aşa-numitul calendar al cepei arată cu o precizie uimitoare cum va fi vremea în următoarele 12 luni. Localnicii din comuna Ibăneşti, sunt tare mândri de bătrânii care păstrează încă tradiţia veche de zeci de ani.

Cele 12 foi de ceapă se presară cu sare. Dacă sarea de pe o foaie nu se topeşte, înseamnă că în luna respectivă va fi secetă, iar în cazul în care cupa de ceapă se umple cu apă, atunci va fi o perioadă cu ploi abundente.

Vasile Todoran repetă ritualul în fiecare an. Nea Todoran spune că acestă prognoză nu dă greş niciodată. Iar sătenii îi dau crezare.

Obiceiuri din moşi strămoşi sunt păstrate şi în satele din judeţul Cluj. Tinerii din comuna Cojocna mai merg încă la tanti Veturia, la "vergel" - un ritual prin care-şi pot afla ursitul sau ursita, cu ajutorul a 9 farfurii şi unor obiecte simbolice.

Oamenii mai în vârstă din sat spun că şi ei mergeau cu vergelul, şi că ursita s-a adeverit de cele mai multe ori.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?