Bătălia pentru euro: Premierul grec trebuie să convingă parlamentarii eleni să-i voteze bailout-ul

 

Premierul elen Alexis Tsipras are la dispoziţie două zile pentru a convinge Parlamentul de la Atena să voteze măsurile de austeritate acceptate la Bruxelles, necesare pentru începerea negocierilor pentru al treilea program de susţinere financiară (bailout).

Premierul Alexis Tsipras va depune, marţi, în Parlament un proiect care conţine majorarea TVA şi reducerea pensiilor, măsuri contrare promisiunilor partidului său de guvernământ, Syriza, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Prevederile, care urmează să fie votate miercuri, sunt o precondiţie pusă de creditori pentru începerea discuţiilor pentru un nou program cde împrumut în valoare de până la 86 de miliarde de euro.

Zeci de parlamentari ai Syriza şi ai partidului partener de guvernare "Grecii Independenţi" au spus că se vor opune măsurilor. Din acest motiv, Tsipras trebuie să se bazeze pe opoziţie pentru a promova legislaţia necesară menţinerii Greciei în zona euro.

 "În pofida dezertărilor din coaliţie, credem că acordul va fi aprobat cu sprijinul partidelor din opoziţie", consideră analişti ai Roubini Global Economics.

Analiştii avertizează însă că planul înseamnă că grecii vor suporta măsuri de austeritate majore şi alte tipuri de reforme care vor fi greu de aplicat şi de acceptat de către populaţie.

 Odată cu creşterea resentimentelor faţă de capitularea aproape completă a lui Tsipras în faţa cererilor creditorilor, la negocierile maraton încheiate luni la Bruxelles, conflictul din cadrul Syriza ar putea conduce la o remaniere a Guvernului, cel mai devreme în această săptămână.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob J. Lew, a salutat acordul cu creditorii, ca "un pas important", dar a spus că angajamentele asumate de partea elenă vor necesita măsuri dificile din partea tuturor părţilor.

Ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, care conduce Platforma de Stânga din cadrul Syriza, a cerut ca Tsipras să îşi retragă sprijinul pentru acord.

"Aşa-zişii parteneri, în special conducerea din Germania, au tratat ţara ca pe o colonie, au acţionat ca nişte şantajişti cu sânge rece şi asasini economici", afirmă Lafazanis. El a subliniat că votul ar putea fi susţinut de opoziţie, dar nu şi de către oameni, care îl vor anula prin unitate şi luptă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?