Băsescu: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea

 
Băsescu: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea
Băsescu: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că decorarea mai multor intelectuali din România reprezintă un semn şi a arătat că nici oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români nu ştiu să îşi ţină aproape această intelectualitate şi nu se străduiesc deloc să o înţeleagă.

Traian Băsescu a declarat în discursul susţinut după ceremonia de decorare că îşi dă seama că se află în faţa "unei părţi a intelectualităţii române", pe care tot timpul a încercat să o înţeleagă în exigenţele ei, chiar dacă nu a înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat.

"Asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că, sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta e - fiecare, la ce ne pricepem", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că evenimentul de vineri este un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui.

"Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu, preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci o face în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că şi-ar dori ca "întâmplarea de astăzi" să fie un semn către toată intelectualitatea din România. "O intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români,nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română", a adăugat preşedintele.

El a arătat că sunt oameni care au făcut ca, pentru cititorii români, marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei filosofice, idei de valoare, idei pe care prea puţini sunt pregătiţi să le pună în aplicare sau să le valorifice.

"Avem tot aici reprezentanţi a unei instituţii care, pentru mine, a devenit o mândrie. Slavă Domnului, că această mândrie a acoperit perioada 2005-2012. Aş spune, pentru stabilitatea din România, în funcţii importante, a fost totuşi o performanţă şi mă refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar ma refer la toată echipa din care a făcut parte şi domnul Mihăieş, toată echipa de la ICR, care au făcut ca Institutul Cultural Român să fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau al altor extrem de importante instituţii culturale", a spus preşedintele Băsescu.

Potrivit şefulu istatului, faptul că în mandatul acestei echipe Institutul Cultural Român a deţinut preşedinţia institutelor culturale din lume este un element de mândrie, poate nu atât pentru cei care au condus ICR, dar în primul rând pentru el.

"Institutul a dat o şansă extraordinară oamenilor valoroşi din cultura românească să fie cunoscuţi în străinătate. Sigur, aproape ca la celebra finală de la Sevilla, m-am bucurat când am aflat că un film românesc a câştigat Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei. Nu mai puţin important - şi aici sunt patru oameni care au făcut din Palatul Cotroceni o poartă deschisă înspre cultură, prin programul «Cotroceni - uşi deschise către cultură» - dintr-o instituţie care pentru foarte mulţi români este o enigmă, cei decoraţi astăzi au reuşit să facă un loc în care românii care au dorit să aibă parte de momente de cultură de cel mai înalt nivel au putut să vină şi să-şi liniştească sufletul în preajma unor opere de artă, a unor proiecte culturale excepţionale", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale societăţii civile, între care Horia-Roman Patapievici.

Între cei decoraţi de şeful statului se numără de asemenea Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
09 May 22:54
de ce numeste bashinila intelectuali 2 scriitori shi aia dubiosi de au terfelit neamul romanesc ca nimeni altii...NU SHTIU !
sau poate pentru ca au primit nishte ¨subventii¨ in timp ce conduceau ICR... sa inaltze ode preaiubitului conducator ?
INTELECTUAL = ¨Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică și lucrează în domeniul artei, al științei, tehnicii ¨
Acum arta cuprinde si scrierile...dar as prefera niste intelectuali din domenii stiintifice, tehnice... aia adevaratzi intelectuali nu parlitzii basishti care iata ce pareri au despre romani, citez:

Patapievici despre romani...
"Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

"23 de milioane de omuleti patibulari (buni de spanzurat)" (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 53)

"Un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohoriti, maxilare incrincenate, fete urite, guri vulgare, trasaturi rudimentare." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 34) -

"Romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cit o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 64)

"Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau... sa o folosim numai pentru injuraturi..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.64)

"Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cind i-au lasat romanii pe daci in forma hibrida stramoseasca, ne-au luat in urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvintata iar ei reincepeau: ne zvintam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfi
Răspunde
2 0
09 May 22:57
13 ...Razboieni, si asa mai departe, la nesfirsit. Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avind o basica a udului mai mare (de, betiile...) i-au dovedit." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

"Puturosenia abisala a statutului suflet romanesc... spirocheta romaneasca isi urmeaza cursul pina la eruptia tertiara, subreptice, tropaind vesel intr-un trup inconsient, pina ce mintea va fi in sfirsit scobita: inima devine piftie iar creierul un amestec apos." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 49)

"Cu o educatie pur romaneasca nu poti face nimic." (Din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.56)

ASHTIA SUNT INTELECTUALI MAA ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
1 0
?????
09 May 22:44
Poate ca sunteti dintre romanii carora le-a urinat in gura chiar Patapievici si de aceea l-ati inteles , noi nu !
Răspunde
2 -1
Buzea
09 May 19:41
Tov Chiriași de la Cotroceni, adică impostor. M-a pis pe intelectualii tai , toți plagiatori
Răspunde
1 -3
@buzea
09 May 22:02
2 M. A. R. S - IN P. I. X. D. A M. A-T. I. I, VARANIST M. A. F. I. O. T.

Ia-ti si j. a. v. r. e. l. e varanisto-pontiste spalate la creier , ca e loc mult acolo la pirnaie langa Nastase p. o. p. o. n. a. r. u. l manipulanti la ghena ..mare l i n g a t o r de b u c i ale varanului turnator... esti un d o b i t o k...!!!
1 -1
Buzea
09 May 19:40
Tov Chiriași de la Cotroceni, adică impostor. M-a pis pe intelectualii tai , toți plagiatori
Răspunde
1 -1
Buzea
09 May 19:40
Tov Chiriași de la Cotroceni, adică impostor. M-a pis pe intelectualii tai , toți plagiatori
Răspunde
2 0
prea curios
09 May 19:38
Domnule preşedinte, aveţi sigur în memorie replica lui Adrian Păunescu către Ion Raţiu; "De unde ştiţi dumneavoastră ce poet sunt, aţi citit vreo poezie de a mea?"
Răspunde
5 -1
Shaolin
09 May 18:36
Da... Corect...

Pr0stii astia de romani nu stiu sa aprecieze ce conducatori buni au.
Si ce intelectuali fini cu limbi netede. (Adica vorbesc frumos a nu se intelege altceva...)

Cu alte cuvinte sunteti prea buni pentru noi domnule pres.edinte.
Răspunde
4 0
A.M.
09 May 18:35
DOMNULE PRESEDINTE AVETI DREPTATE ! Dar si dumneavoastra ati fost un intelectual atunci cand ati compus acea frumoasa poezie dedicata mamei ! ...si nu v-a medaliat nimeni, desi numai omul inchis in cambuza poate simti ce gandeste.
Intelectualii romani exista dar nu accepta medalii. Nu este forma cea mai indicata spre a li se recunoaste valoarea...de pilda, mie imi place Cioran. Si-l port cu mine...ca pe-un prieten.

concluzia ! am o medalie pentru intelectualul din dumneavoastra. O s-o trimit dupa ce voi hotara data, ca asa-i in protocolul meu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?