Barack Obama este "cel mai mare duşman al libertăţii presei", acuză un jurnalist al New York Times

 
 Barack Obama
 Barack Obama

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este "cel mai mare duşman al libertăţii presei din această generaţie", acuză James Risen, un reporter al ziarului The New York Times judecat pentru refuzul de a dezvălui o sursă într-un caz care are legătură cu programul nuclear iranian.

"Numeroşi oameni cred că este vorba de un fel de joc, de un semnal sau de o campanie de imagine. Oamenii nu vor să creadă că Barack Obama încearcă să limiteze activităţile media şi iniţiativele activiştilor civici. Dar exact asta face Barack Obama. Este cel mai mare duşman al libertăţii presei din această generaţie", i-a declarat James Risen colegei sale Maureen Dowd, care a scris un editorial în The New York Times intitulat "Când va fi judecat sistemul judiciar?".

"Activităţile preşedintelui Obama pot fi caracterizate printr-un singur cuvânt - «ipocrizie»", a adăugat James Risen. El acuză Administraţia Barack Obama de acţiuni agresive împotriva jurnaliştilor, inclusiv a lui, care publică materiale sensibile şi pun într-o lumină nefavorabilă instituţiile guvernamentale federale din Statele Unite.


"Cum poate preşedintele Obama să recurgă la Legea privind Spionajul pentru a trimite la închisoare jurnalişti şi activişti civici, chiar în tentativa de a proteja agenţi de spionaj (...)?!" a scris Maureen Dowd în The New York Times.

James Risen riscă să fie condamnat la închisoare pentru că a relatat despre o operaţiune eşuată a serviciilor secrete americane vizând programul nuclear iranian. Departamentul american al Justiţiei încearcă să îl convingă pe Risen să depună mărturie în procesul lui Jeffrey A. Sterling, un fost angajat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) acuzat de încălcarea Legii privind Spionajul. Sterling este suspectat că i-a dezvăluit lui James Risen informaţii secrete despre Operaţiunea Merlin, lansată de Administraţia Bill Clinton. Operaţiunea, despre care James Risen a scris în cartea "State of War" ("Stare de Război"), a constat în trimiterea de către Statele Unite în Iran a unui plan defectuos pentru fabricarea unei arme atomice, cu scopul de a întârzia programul nuclear iranian.

Departamentul american al Justiţiei încearcă din anul 2006 să îl forţeze pe Risen, laureat al Premiului Pulitzer, să dezvăluie sursa materialului despre programul nuclear iranian, invocând încălcarea Legii privind Spionajul. De asemenea, Risen este cercetat şi pentru alte dezvăluiri făcute în cartea "State of War" (Stare de Război").

Dacă va ajunge în detenţie, Risen va fi primul jurnalist din ultimii nouă ani sancţionat în acest mod pentru refuzul de a dezvălui sursele.

Risen a scris în cartea sa că numeroşi agenţi iranieni ai CIA au fost arestaţi, iar despre alţii nu se mai ştie nimic, după ce un oficial CIA i-a trimis, în anul 2004, unui agent iranian un mesaj electronic codificat care conţinea din greşeală informaţii ce permiteau identificarea agenţilor americani din Iran. În plus, Risen afirmă că Administraţia George W. Bush este responsabilă de transformarea Afganistanului într-un stat în care principala activitate este exportul de droguri.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 0
nenos5
19 Aug 13:22
democratia americana e buna penru cei bogati; libertatea presei e praf in ochii fraierilor
Răspunde
2 0
Travis Bickle
19 Aug 09:30
Reporterul lucreaza la New York Time si are curajul sa vorbeasca de libertatea presei? Asta-i buna. Cautati "The video the New York Times didn't Want You to See " ca sa vedeti cum e cu "libertatea presei" la celebbrul cotidian.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?