Azi începe cel mai mare taifun economic din istoria Europei

 
Harta salariilor minime în sticle de bere
Harta salariilor minime în sticle de bere
FOTO: huffingtonpost.com

Începând de astăzi, Banca Centrală Europeană (BCE) va injecta suma uriaşă de 1.100 miliarde euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei.

Banca Centrală Europeană (BCE) începe, în 9 martie, mult aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Agerpres.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro (65 miliarde de dolari), din 9 martie 2015 până în septembrie 2016.

Strategia BCE, de a injecta bani în economie, este similară programelor de succes lansate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de Banca Angliei (BoE). Programul va permite companiilor să facă împrumuturi şi să investească, încurajându-le să-şi majoreze cheltuielile şi numărul de angajaţi.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit în creştere estimările privind evoluţia zonei euro în 2015, după publicarea unor date pozitive, care arată o accelerare a activităţii economice la începutul acestui an.

În 2015, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată în decembrie, pe fondul scăderii preţurilor la energie şi al deprecierii euro.

În 2016, PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,9% (de la 1,5% previzionat anterior), iar în 2017 expansiunea va fi de 2,1%, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei, al deprecierii euro şi al măsurilor de politică monetară anunţate de BCE.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a confirmat în 22 ianuarie lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Mario Draghi a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere treptată a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a apreciat recent preşedintele BCE, Mario Draghi.

Luni dimineaţă, euro s-a depreciat la 1,0822 dolari. Săptămâna trecută, moneda euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani în raport cu dolarul.

Agenţia de evaluare financiară Fitch avertiza că 'este puţin probabil ca QE să stimuleze creditarea în economiile afectate de criză din zona euro, în pofida debutului echilibrării şi revenirii în unele ţări. Perspectiva economică este încă fragilă astfel încât cererea de credite este posibil să rămână la un nivel modest, iar înăsprirea reglementărilor face şi mai dificilă creşterea creditării pentru bănci'. Agenţia apreciază că o creştere a creditului este chiar şi mai puţin probabilă în sudul Europei, având în vedere că majoritatea băncilor din regiune sunt într-un proces de reducere a portofoliului de credite cu probleme.

Cu toate acestea, Fitch susţine că unele bănci vor putea să genereze venituri mai mari din tranzacţii, în condiţiile în care programul de relaxare cantitativă al BCE ar putea să conducă la scăderea randamentelor obligaţiunilor şi să crească tranzacţiile. În schimb, 'orice beneficii apărute de pe urma vânzărilor şi tranzacţiilor cu obligaţiuni suverane vor fi contracarate, probabil, de pe urma reducerii marjelor'.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
09 Mar 22:04
Pai de ce credeti ca se intareste dolarul? Ca euro se devalorizeaza. Asta se intampla cu orice moneda cand se tiparesc bani.
Răspunde
2 0
bogdan
09 Mar 17:03
Inca o stire senzationala marca realitatea TV.
BCE face ceea ce FED-ul, banca nationala a japoniei, sau a UK-ului au facut de citiva ani, devalorizindu-si moneda si devenind astfel mai profitabili la export. Nu e nici un tsunami, e doar o miscare pe care BCE n-o mai poate amina, oricit si-ar dori Germania lucrul asta.
Răspunde
7 -1
09 Mar 14:44
Economia globala este in colaps. Poate din 2004 economia globala nu mai creste fizic ci doar cifric in principal in paralel cu stagnarea productiei globala de petrol. Atentie, nu vorbesc de preturi, bani, pentru ca si preturile si banii sunt instrumente modificabile de om, nu sunt inerte la manipulare. Vorbesc de productie fizica atat de petrol cat si de bunuri si servicii. Pentru ca oaia sclava sa traga linistita la jug in continuare fara a-si pune semne de intrebari, de ce nu mai este porductia tot mai mare, salariul tot mai mare ca pana acum, si daca toate se duc in jos ce se intampla cu ea, oaia, ce strategie s-a folosit? S-au tiparit in SUA trilioane si se vor tipari si in UE. Astfel PIB-ul va fi marit in euro dar nu si in productie, practic va fi o inflatie!
Răspunde
5 0
Iiinflaaatttiaaa !!!!!
09 Mar 16:10
2 Se duce in inflatie toata maculatura pe care se pregateste domnu "dra(cu)ghi' sa o lanseze cu mare pompa pe piata financiara!!!!
Cica se teme mai mult de deflatie decat de mine ... !Pai nu marii bancheri ne-au inventat pe amandoua ???!!!!!
1 -3
bogdan
09 Mar 16:35
7 Gogule, pentru cultura ta generala, aia de oaie sclava, evolutia PIB-ului tine totdeauna cont de inflatie.
Inainte de a descoperi apa calda pe forumuri ai putea sa te informezi nitel.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?