Aviz ŞOC pentru părinţii fumători - simpla ATINGERE poate dăuna copilului

Expunerea directă la fumul de țigară și fumatul pasiv se știe că reprezintă factori de risc pentru copii, însă aceștia riscă să fie expuși la nicotină și prin simpla atingere a unor suprafețe contaminate cu substanțe provenite în urma arderii tutunului, informează UPI citând un studiu recent.Copiii pot fi expuși la niveluri ridicate de nicotină în urma atingerii obiectelor și a suprafețelor contaminate cu reziduuri provenite de la fumatul de tutun, potrivit unei cercetări efectuată la departamentul de medicină de urgență din cadrul Centrului Medical al Spitalului de Pediatrie din Cincinnati. „Dovezile demonstrează că pe mâinile copiilor pot exista niveluri ridicate de nicotină chiar și atunci când părinții nu fumează în preajma lor”, susține dr. Melinda Mahabee-Gittens, coautoarea studiului.

„Părinții ar putea crede că este suficient dacă nu fumează în apropierea copiilor lor, însă (…) aceste dovezi subliniază că singurul mod sigur pentru a proteja copiii de expunerea la fum este stoparea fumatului și interzicerea acestui obicei acasă”, a completat Mahabee-Gittens în cadrul unui comunicat de presă.

Studiul a fost efectuat pe 25 de copii având o medie de vârstă de 5 ani și cu părinți fumători. În urma analizelor, pe mâinilor tuturor a fost detectată prezența nicotinei. De asemenea, în cazul tuturor copiilor, cu excepția unuia dintre ei, cercetătorii au descoperit prezența în mostrele de salivă a cotininei – un produs chimic rezultat după ce nicotina pătrunde în corp.

Expunerea la nicotină reprezintă un risc pentru copii, aceștia putând dezvolta unele probleme de sănătate printre care se numără afecțiuni respiratorii, infecții ale urechilor și atacuri de astm mai frecvente și severe, conform Centrului american pentru controlul bolilor.

Cercetări anterioare au demonstrat că reziduurile provenite de la fumatul pasiv se pot acumula în praf, pe suprafețele din locuințe, în hainele fumătorilor și pe diverse obiecte precum jucăriile.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista ”Tobacco Control”.

sursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?