AVERTISMENT ŞOCANT. Ce riscă cei care nu îşi încălzesc apartamentele

 
Ce riscă cei care nu îşi încălzesc apartamentele
Ce riscă cei care nu îşi încălzesc apartamentele
FOTO: martor ocular, Florin Tudor

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Radu Opaina, atrage atenţia că blocurile în care locatarii obişnuiesc de ani de zile să închidă căldura pe timpul iernii sunt în pericol de prăbuşire. Acesta spune că umezeala a ajuns să pătrundă în structura de rezistenţă, unde fierul se degradează accelerat, notează ziarulring.ro.Structura de rezistenţă a blocurilor se degradează înainte de termen în blocurile unde se închid frecvent caloriferele, ne spune Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari. "Nici nu vă imaginaţi ce se poate întâmpla, se poate ajunge la căderea sau la mişcarea clădirilor fără cutremur. Dacă se creează condens, apa se infiltrează în pereţi, în structura de rezistenţă. Oamenii îşi distrug singuri blocurile, sunt inconştienţi. Dacă vine un cutremur de 6 grade, clădirea se va comporta ca la unul de 8 grade, cedează mai repede, că are fierul din el deja deteriorat, degradat, terminat", a declarat Radu Opaina.

Reţeaua de termoficare, dezechilibrată Prin închiderea caloriferelor, care sunt de ordinul miilor pe un punct termic, zi de zi, noapte de noapte, se creează dezechilibre hidraulice, susţine Opaina. "Asta înseamnă că punctul termic trebuie să pompeze mai mult debit în reţea, ca să-i asigure celui care nu a închis caloriferul 20 de grade Celsius în casă. O mare problemă pe care au semnalat-o oamenii în iarna asta a fost lipsa căldurii pentru cei care voiau să se încălzească. RADET-ul nu mai poate pompa debitul necesar pentru că e dezechilibrată întreaga reţea. Uitaţi-vă, de exemplu, la luna decembrie, când au venit facturi foarte mari. A crescut consumul pe punctul termic, nu a scăzut", a afirmat Radu Opaina.

Umiditatea, periculoasă Preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii, prof. dr. ing. Liviu Dumitrescu, ne spune că umiditatea este foarte periculoasă, însă e greu de spus cât de mult afectează structura de rezistenţă.

"Din cauza temperaturii mai scăzute din apartamentele debranşate, respectiv cu robinetele termostatice închise, şi a creşterii umidităţii relative, apare fenomenul de condens la suprafaţa interioară e elementelor exterioare de închidere, precum şi mucegaiul, igrasia. În timp, igrasia se transmite şi la elementele de construcţie învecinate, conduce la creşterea conţinutului de umiditate în elementele perimetrale de închidere şi la degradarea lor ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ din timpul iernii", a declarat prof. dr. Liviu Dumitrescu.

"Structura de rezistenţă conţine fier care, în contact cu umezeala, rugineşte, se corodează înainte de termen. În momentul în care s-a corodat, clădirea aia în orice moment poate să cadă.", Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari "Condensul duce la scăderea rezistenţei termice a elementelor de închidere, respectiv la creşterea pierderilor de căldură.", Prof. dr. ing. Liviu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
orion
19 Feb 09:13
Opaina, ai cam demult aceasta functie, cred ca timpul ti-a afectat grav gandirea. Te-ai dat cu ciocoii.
Răspunde
0 0
unu
19 Feb 00:23
Astea-s minciuni pentru babe speriate.... in primul rand de care umezeala vorbeste acest scelerat? Ar trebui sa curga galeti intregi de apa pe pereti zilnic ca sa se roada structura de rezistente a unui bloc deasta. Doar inchizand caldura in apartament se poate produce maxim egrasie si mucegai, in niciuncaz atata apa incat sa balteasca parduseala.
Răspunde
0 -1
Opaina
18 Feb 20:29
Fack ceva pe toți, mi se rupe mie de voi. Ha, ha, ha!
Răspunde
16 0
Gavril Fratila
18 Feb 12:11
De aia stau in picioare blocurile de pe vremea lui Ceausescu
Răspunde
22 -1
Astia ne iau iarasi de pr.osti.
18 Feb 11:32
Astia si-au at seama ca nu pot forta oamenii sa le consume caldura care o genereaza ei la preturi exorbitante, si atunci incearca cu intimidarea, cu "sperietura", poate fraieresc pe cineva, numai ca idi.otilor astora inca nu le vine sa creada ca lumea nu sta in frig pentru a se antrena pentru expeditii la Polul Nord, ci pentru simplul motiv ca nu mai are resurse financiare sa plateasca energia, fie ea electrica sau termica, pentru incalzire. Ei, majoritatea astora, locuiesc in vile cu etaje, si banii le vin din tot felul de artificii financiare de genul "serviciul de miscare al hartiilor", de pe un birou pe altul. Sa-i pui pe ei sa traiasca macar un an, doua persoane cu o pensie de 600 de lei, si apoi sa le tai capul, daca mai ai cui. Explicatiile oferite de ei sunt la nivelul de credibilitate al copiilor de clasa 0. Daca ar fi asa, toate podurile de pe planeta s-ar prabusi in cativa ani. E adevarat ca in timp, apare si acest fenomen, dar e vorba de sute de ani si in nici un caz nu are legatura cu incalzirea, sau lipsa ei.
Răspunde
20 -1
Gila
18 Feb 11:24
Cat si-a "tras" Opaina ca sa aiba opinia asta ?
Răspunde
15 0
hamangiu
18 Feb 11:22
Opaina asta e nebun de legat! Locul lui e la spitalul de nebuni! Minte cu nerusinare! E clar ca nu are nicio treaba cu ingineria structurala si nici cu ingineria materialelor de constructii.
Orice bara de armatura (fier-beton) complet inglobata in beton nu mai poate coroda( = rugini), deoarece oxidarea fierului/otelului se poate petrece numai in prezenta oxigenului. Armatura, fiind invelita in strat protector de beton, NU poate oxida. Chiar si barele cu rugina superficiala de suprafata nu isi vor continua ruginirea in interiorul betonului, din lipsa catalizatorului numit oxigen.
Desi afirmatiile lui Opaina sunt motivate aberant, ele contin totusi si o urma de adevar: intr-adevar blocurile care nu sunt incalzite uniform prezinta risc crescut de deformare mecanica accentuata, dar asta se intampla din cauza dilatarilor/contractiilor neuniforme datorate temperaturilor neuniforme din structura blocului. La aceasta se adauga intr-adevar si umezeala, care in timp conduce la exfolierea stratului de beton ce acopera armaturile, fapt ce conduce la micsorarea sectiunii efective a elementelor de beton (adica "micsoreaza" capacitatea de rezistenta a respectivului element de beton).
Chiar si in aceste conditii, nu am auzit ca vreun bloc din Romania sa devina instabil din cauza exclusiva a deformatiilor datorate diferentelor de temperatura. In general, blocurile din beton din Romania sunt masive si supermasive, adica sunt putin sensibile la astfel de deformatii din temperatura. Ele au fost proiectate cu dimensiuni masive din alte considerente, in cele mai multe cazuri din considerente seismice.
Răspunde
4 -2
Copil
18 Feb 10:56
Vleau sa spun ca daca e treaba de inginerie totul este perfect: blocul si masina. Daaaa! Cand este vorba de palarie prea mare , blocul si masina se fac praf. Nuuuu!
Răspunde
26 0
opainakk
18 Feb 10:52
mananci kk, opaina. pe vremea lui ceausescu, caloriferele erau decor si nu s-a prabusit niciun bloc. mai du-te tu, mai bine, drakului
Răspunde
22 0
SETH
18 Feb 10:41
NU DOMNULE OPAINA! BLOCURILE SE PRABUSESC DIN CAUZA CAPSOMANILOR CARE SPARG PERETII APARTAMENTELOR. OAMENII CARE NU FOLOSESC INCALZIREA CENTRALA SUNT MAI MULT CA SIGUR CA AU CALORIFER ELECTRIC, ATATA TIMP CAT ENERGIA ELECTRICA ESTE MULT MAI IEFTINA SI NU ARE CUM FURA ADMINISTRATORUL!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?