Avertisment pentru guvernul Dăncilă: România poate pierde fonduri UE de zeci de miliarde de euro

Semnal de alarmă la cel mai înalt nivel! România trebuie să facă eforturi majore în acest an pentru a recupera întârzierile în absorbția de fonduri euorpene. În caz contrat pierdem zeci de miliarde de euro. Acesta a fost avertismentul dat de comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă.Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a lansat un nou semnal de alarmă către guvernul de la București cu privire la întârzierea în absorbția de fonduri euorpene.

România riscă să piardă zeci de miliarde de euro, relatează Realitatea TV. Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, vom avea o relaţie bună şi un dialog permanent. (...) Am discutat despre proiectele aflate în lucru şi, evident, despre problemele şi riscurile cu care România se confruntă. După cum am mai spus, România a făcut progrese, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autorităţile de management şi control al fondurilor europene. Practic, din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbţie de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum ştiţi, de la zero. S-au recuperat paşi pierduţi anterior, dar chiar şi aşa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă", a spus Corina Creţu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă.

Comisarul european a menţionat că România are o alocare, din fondurile pe care le coordonează, de "20 de miliarde de euro".

"Un miliard a fost plătit, din august până acum, iar 2,8 miliarde sunt angajate pe proiecte retrospective, pe proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară. Din păcate, nu a fost posibil şi atunci am luat această decizie, pentru a nu se pierde banii, de a le faza în două perioade. Deci vestea bună este că toate aceste drumuri se vot termina, vestea proastă este că, din păcate, consumă din bugetul pentru 2014 - 2020. Din punctul nostru vedere, i-am spus doamnei prim-ministru că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu întârzieri care, sper, că nu vor costa România. La Dezvoltare regională în primul rând sunt probleme şi vorbim de riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri", a arătat Creţu.

Ea şi-a exprimat încrederea că noul Guvern va avea în vedere problemele restante şi va acţiona rapid.

"Să vină cu cele mai bune soluţii pentru a accelera implementarea. Practic, am convenit împreună să găsim un plan de acţiune şi să primim propuneri de accelerare a fondurilor europene până la 23 februarie. Am asigurat-o, încă o dată, pe doamna prim-ministru de tot sprijinul meu şi al Comisiei, la fel ca în ultimii ani când am ajutat România să folosească la maxim banii europeni. Ştiţi foarte bine că în perioada 2007 - 2014 rata de absorbţie a ajuns la circa 90% din bugetul anterior, ceea ce înseamnă peste 51 de mii de locuri de muncă create, peste 3.000 de IMM-uri şi aşa mai departe. Acţiunile decisive trebuie să vină de aici, de la Bucureşti, de la autorităţile din ţară, iar ritmul de lucru trebuie accelerat zi de zi, lună de lună", a precizat Creţu.

Guvernele PSD au primit doar mărunțis de la Bruxelles: anul 2017 pare să fie cel mai slab în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene de după 2012.

Anul 2017 pare să fie cel mai slab în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene de după 2012: numai 3,648 miliarde de euro primite de la Comisia Europeană, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Fondurilor Europene, la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2017.

În acest fel, cele două guverne PSD care au trecut până acum pe la Palatul Victoria au toate şansele să bifeze un record negativ, după ce la începutul anului, ministrul Finanţelor de la acea vreme anunţa că există garanţia că vor intra în ţară 4,7 miliarde de euro.

Începând cu anul 2007, când România a devenit membră a Uniunii Europene, şi până la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, ţara noastră a reuşit să atragă fonduri comunitare în valoare de 44,515 miliarde de euro şi a plătit către Bruxelles contribuţii de 15,159 miliarde de euro. Astfel, în cei zece ani am fost un beneficiar net, cu 29,3 miliarde de euro.

Din cele 3,64 miliarde de euro care au ajuns în România anul trecut, aproape jumătate sunt subvenţii pentru agricultură (1,76 miliarde de lei, de la Fondul European pentru Garantare Agricolă-FEGA), potrivit jurnalul.ro. Fondurile structurale şi de coeziune atrase au fost de doar 760,95 de milioane de euro, aferente exerciţiului financiar 2014-2020, iar sumele pentru dezvoltare rurală şi pescuit au ajuns la 887 de milioane de euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?