Avertisment oficial de la Comisia Europeană pertru ordonanța lui Tudorel Toader

 
Comisia Europeană
Comisia Europeană

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanţă de urgenţă anunţat de Tudorel Toader. Comisia cere din nou Bucureştiului să se întoarcă pe calea luptei împotriva corupţiei, pentru a asigura un sistem judiciar independent şi pentru a evita noi paşi în spate.Comisia Europeană lansează un avertisment oficial la adresa guvernului de la București după discuțiile privind ordonanța de urgență anunțată de ministrul Justiției Tudorel Toader. 

”Urmărim îndeaproape discuţia din România privind o posibilă ordonanţă de urgenţă legată de apelurile extraordinare în dosare penale, care vine, din ce înţelegem, după două decizii recente ale Curţii Constituţionale. Comisia a luat deja notă de prima decizie - decizia privind completele de 5 - în cel mai recent raport al său din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În general, vreau să vă amintesc că preşedintele Juncker a fost extrem de clar privind o posibilă amnistie în vizita sa recentă la Bucureşti. Şi, după cum a spus Comisia în repetate rânduri, este esenţial ca România să se întoarcă pe calea luptei împotriva corupţiei, pentru a asigura un sistem judiciar independent şi pentru a evita noi paşi în spate”, a declarat MARGARITIS SCHINAS, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Realitatea TV. 

Ceva mai devreme, vicepreședintele Comisiei Europene, finlandezul Jyrki Katainen, comentase la rândul său discuțiile privind apropiata ordonanță de urgență. 

”Incredibilă știre. Poporul român merită stat de drept. Ministrul Justiției a anunțat că e gata să dea o ordonanță prin care sute de condamnări în cazuri de corupție vizându-i pe înalții demnitari vor fi inavlidate”, a reacționat, pe twitter, oficialul finlandez, comisar pentru pentru Creştere economică, Locuri de muncă, Investiţii şi Concurenţă.

Tudorel Toader, la Bruxelles

Ministrul Justiției face marți și miercuri o vizită la Bruxelles, unde va trebui să explice intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență privind rejudecarea unor dosare cu decizii definitive.

Potrivit agendei publicată pe site-ul Ministerului Justiției, Tudorel Toader se întâlnește marți cu Claude Moraes, preşedintele Comisia Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), iar miercuri va participa la două reuniuni la Parlamentul European, una a Comisiei Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), și alta a Comisiei Afaceri Juridice (JURI).

Europarlamentara olandeză Judith Sargentini, vicepreședintă a Comisiei LIBE, îl așteaptă pe Tudorel Toader cu explicații privind posibila OUG dedicată politicienilor condamnați.

Întrevederea cu membrii LIBE va avea loc miercuri dimineață, de la ora 9:00 (10:00, ora României).

Ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de completuri nelegal constituite, a anunţat, duminică, Tudorel Toader. Ordonanța de Urgență este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

"Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei, la un post TV.

Întrebat când va fi emisă ordonanţa, Toader a menţionat: "OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil."

Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, varianta ordonanţei va fi aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
juvete
22 Jan 18:18
Așa se întâmpla când UE este văzută ca o organizație internațională si nu ca o uniune statala , unde sa existe aceleași legi! Eu cred ca acest ccr este ea însăși neconstituționala, o formație de juriști de la Tractorul sau IMGB tot căuta chichițe ca sa satisfacă psd-alde, doua partide in afara legii, pe care o instanță ar trebui sa-le declare de urgenta, ca pe PCR după revolutie .

Corect !!!
Răspunde
0 0
Stefan
22 Jan 16:28
Așa se întâmpla când UE este văzută ca o organizație internațională si nu ca o uniune statala , unde sa existe aceleași legi! Eu cred ca acest ccr este ea însăși neconstituționala, o formație de juriști de la Tractorul sau IMGB tot căuta chichițe ca sa satisfacă psd-alde, doua partide in afara legii, pe care o instanță ar trebui sa-le declare de urgenta, ca pe PCR după revolutie
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?