Avertisment înfricoşător: o ţară civilizată ar putea ajunge în situaţia Siriei

Criză majoră
Criză majoră

SUA au avertizat miercuri Națiunile Unite în legătură cu riscul ca actuala criză politică din Venezuela să degenereze într-un conflict de anvergură similar cu situația din Siria sau Sudanul de Sud, transmite Agerpres.Cel puțin 43 de persoane au fost ucise în ultimele săptămâni în ciocnirile dintre forțele guvernamentale și opozanții președintelui Nicolas Maduro, criticat pentru mod în care gestionează criza economică și politică ce devastează țara.

Situația "nu se ameliorează, se înrăutățește și încercăm să spunem că este necesar ca întreaga comunitate internațională să zică 'respectați drepturile omului ale cetățenilor voștri' sau se va îndrepta într-o direcție spre care am văzut îndreptându-se atâtea altele", le-a declarat jurnaliștilor ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, la finalul unor discuții în Consiliul de Securitate.

Washingtonul a cerut aceste consultări cu ușile închise în pofida obiecțiilor ridicate de alți membri ai Consiliului care sunt de părere că criza de la Caracas nu reprezintă o amenințare pentru securitatea internațională.

"Am mai pornit pe acest drum — cu Siria, Coreea de Nord, cu Sudanul de Sud, Burundi, cu Myanmar", a afirmat ea. "De ce să nu acționăm în amonte? De ce să nu încercăm rezolvarea problemei înainte să înceapă?", a continuat diplomata americană.

Caracasul, criticând acțiunea SUA la Națiunile Unite, a acuzat Washingtonul că se amestecă în treburile sale interne.

"Venezuela își va rezolva propriile probleme interne. Vom face asta noi singuri", a declarat ambasadorul Rafael Ramirez după reuniune. "Nu acceptăm niciun amestec", a insistat el.

Nikki Haley afirmase mai devreme că Venezuela se află "în pragul unei crize umanitare", îndemnând comunitatea internațională să acționeze concertat "pentru a se asigura că Maduro pune capăt violenței și represiunii și reinstaurează democrația".

La rândul său, ambasadorul uruguayan Elbio Rosselli, care prezidează Consiliul în luna mai, a spus că Organizația Statelor Americane (OSA) și alte instituții regionale sunt cele mai în măsură să gestioneze criza.

Guvernul de la Caracas a decis să retragă țara din OSA care urmează să se reunească la nivel ministerial la 31 mai în legătură cu acest dosar.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?