Aurul din Roşia Montană i-a luat ochii lui Videanu, scrie evz.ro

 
Adriean Videanu
Adriean Videanu
FOTO: wordpress.com

După luni întregi de tăcere a autorităţilor în cazul exploatării de aur Roşia Montană, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că acest proiect va fi inclus în programul de guvernare şi trebuie să înceapă cât mai repede, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.

"Vreau pornirea acestui proiect cât mai curând posibil", a spus Videanu. Chiar dacă nu a dat detalii, una dintre explicaţiile acestui interes ar putea fi banii pe care statul speră să-i câştige la buget, profitând de cotaţia în creştere a aurului. Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că este "un adept al extragerii acestor resurse", adăugând că România are nevoie de ele.

Şeful statului a precizat, însă, că specialiştii trebuie să se pronunţe în acest caz, pentru ca daunele care se aduc siturilor istorice şi mediului înconjurător "să nu fie dramatice şi ireversibile".


Proiectul exploatării auro-argintifere de la Roşia Montană este unul extrem de controversat, scrie evz.ro, în primul rând din cauza implicaţiilor pe care le-ar putea avea asupra mediului utilizarea cianurii.

Pe de altă parte, faptul că proiectul va fi inclus în programul de guvernare arată clar că statul îl va susţine, deci vor trebui acordate şi avizele de mediu. Lucrările vor începe în doi ani-doi ani şi jumătate de la data obţinerii aprobărilor de mediu.

Dacă statul va lua decizia politică de a da drumul acestui proiect, este de văzut totuşi cât va câştiga din afacere. Preţul aurului a urcat puternic în ultimii ani, ajungând de la circa 280 de dolari pe uncie în 2000, la peste 1.100 de dolari, anul acesta.

Un calcul simplu arată că zăcământul de la Roşia Montană valorează, în prezent, circa 9,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cotaţiile sunt speculative şi nimeni nu poate garanta, de pildă, care va fi valoarea aurului peste 10 ani.

La o cotaţie medie de 900 de dolari pe uncie luată în calcul de Gabriel Resources, statul va câştiga din proiect circa 4 miliarde de dolari, direct sau indirect, potrivit firmei canadiene. Din această sumă, la bugetul de stat ar urma să intre - sub formă de dividende, redevenţe, taxe şi impozite - 1,8 miliarde de dolari. Diferenţa de 2,2 miliarde dolari o reprezintă banii daţi pe salariile muncitorilor, cheltuielile cu furnizorii etc.

Exploatarea se va întinde pe 16 ani, aşadar beneficiile totale se ridică la 250 de milioane de dolari anual. Dacă valoarea dividendelor ce urmează să le încaseze statul este incertă, redevenţele promise pentru cei 16 ani de exploatare ar fi de 299 de milioane de dolari.

Citeşte mai mult AICI

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?