Atenţie! Pesta porcină se extinde în România

 
Atenţie! Pesta porcină se extinde în România
Atenţie! Pesta porcină se extinde în România

Medicii veterinari au înregistrat, în mai puţin de două săptămâni, 37 de focare de pestă porcină africană (PPA) în cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea.

Focarele de PPA au apărut în comunele Ceatalchioi, Pardina, Maliuc şi Somova, precum şi în municipiul Tulcea, 35 de suine murind din cauza virusului, iar alte câteva zeci fiind sacrificate de medicii veterinari pentru prevenirea răspândirii virusului.

"În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a fost luată măsura instituirii de filtre la ieşirile din municipiul Tulcea şi la trecerea bac între municipiu şi suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune şi a suburbiei municipiului Tulcea", se precizează într-un comunicat de presă citat transmis de Instituţia Prefectului judeţul Tulcea.


Potrivit acestuia, la şedinţa CLCB a participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu.

"Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleaşi haine şi încălţări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerea în exploataţiile proprii a unor porcine de provenienţă necunoscută şi mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar", se arată sursa citată.

Proprietarii suinelor care sunt crotaliate şi înregistrate în baza naţională de date a ANSVSA şi care mor sau sunt eutanasiate de medicii veterinari din cauza suspiciunilor de PPA primesc despăgubiri, conform Hotărârii d Guvern nr. 1.214/2009.

Primele focare de PPA au apărut, vineri, 8 iunie, în satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi, după ce, în ultimii ani, zeci de asemenea focare au fost confirmate în Ucraina şi Republica Moldova, în apropierea graniţei cu România.

De la sfârşitul anului 2015 până în prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi cei ai Direcţiei Silvice au fost într-o permanentă activitate de informare şi de prevenire a apariţiei acestor boli. În condiţiile în care vânătoarea în Deltă este interzisă de mai mulţi ani, pentru sezonul de vânătoare 2017-2018, ARBDD a emis autorizaţie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistreţ pe fondurile cinegetice limitrofe graniţei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir şi Popina, în vederea stabilirii dacă mistreţii din Deltă sunt bolnavi de PPA.

Niciuna din probele recoltate de la mistreţii din Deltă nu a fost pozitivă la PPA, potrivit DSVSA, până pe data de 11 iunie, când pe raza comunei Ceatalchioi au fost găsiţi trei mistreţi morţi. Analizele de laborator au confirmat în cazul acestora prezenţa PPA.

Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?