Asociaţia Magistraţilor va face plângere la CEDO pentru a primi salariile restante amânate de Guvern

 
FOTO: urbaniulian.ro
FOTO: urbaniulian.ro
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, SoJust şi Asociaţia Procurorilor din România consideră "inacceptabilă" amânarea plăţii salariilor restante, prin ordonanţă de urgenţă, până în luna martie, în timp ce Asociaţia Magistraţilor din România vrea să găsească dreptatea la CEDO.

Referindu-se la Ordonanţa de urgenţă privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiţiei, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat că "o să facem o coaliţie a judecătorilor, adunăm toate titlurile executorii şi vom sesiza în bloc Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe mine nu mă intereseză bugetul Guvernului. Este vorba despre drepturi restante, care ar fi trebuit să fie prevăzute în buget. Noi am câştigat în instanţă împotriva Ministerului Justiţiei, n-avem nevoie să vină Guvernul să ne spună cum să ne luăm banii", a precizat preşedintele AMR.

În acelaşi timp, preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, a declarat că este posibil ca "o astfel de măsură să fie justificată", având în vedere criza financiară. Pe de altă parte, preşedintele UNJR a subliniat că lipsa unei legi a salarizării personalului din justiţie, cerută, în nenumărate rânduri, ministrului Cătălin Predoiu, duce la astfel de ordonanţe.

Procurorul Constantin Sima, membru al Asociaţiei Procurorilor din România, consideră că prima eşalonare a datoriilor restante s-a făcut ca dovadă a înţelegerii magistraţilor. "O a doua eşalonare este deja un lucru inacceptabil", a declarat Sima, subliniind faptul că nu s-a rezolvat problema hotărârilor judecătoreşti prin care plata salariilor restante a devenit executorie. "Aşteptăm, din partea ministrului Justiţiei, să fim invitaţi la nişte discuţii", a conchis procurorul, care nu vede, deocamdată, o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

La rândul său, şi vicepreşedintele SoJust, Cristi Danileţ, s-a arătat destul de sceptic în ceea ce priveşte plata salariilor restante. "Gândiţi-vă că vorbim de sume enorme, între 40.000 şi 70.000 de lei pentru fiecare magistrat şi asta numai într-o primă tranşă. Vorbim aici de plata salariilor restante pentru 6.000 de magistraţi", a declarat Danileţ. "Nu putem forţa Guvernul, ştim că nu are de unde să dea atâţia bani", mai crede vicepreşedintele SoJust. Problema o reprezintă, în opinia lui Cristi Danileţ, sporurile acordate atât magistraţilor, cât şi personalului auxiliar din justiţie, care n-au fost prevăzute în niciun buget. "Vom fi mulţumiţi şi dacă primim ceva peste trei luni, în rest, nu cred că va face cineva ceva", a încheiat judecătorul, precizând că atacarea ordonanţei la Curtea Constituţională ar semăna cu o "luptă cu morile de vânt".

Reamintim că Guvernul a adoptat, în şedinţa din 30 decembrie 2008, Ordonanţa de urgenţă privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiţiei, care prevede că aceasta se realizează începând cu data de 31 martie 2009.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?