Asociația Forumul Judecătorilor, revoltată pe lipsa de reacție a Puterii pe Raportul GRECO

 
Judecatori
Judecatori

Asociația Forumul Judecătorilor din România salută ultimele rapoarte extrem de critice emise de GRECO cu privire la situația independenței sistemului judiciar din România

Judecătorii din Asociație afirmă ca "lipsa oricărei reacții de conformare la recomandările GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum și atitudinile unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu președintele său, de respingere a unor critici ale organismelor internaționale sunt inacceptabile într-un stat de drept".

"GRECO veghează la punerea în practică a angajamentelor statelor membre de a-și uni eforturile, de a-și împărtăși experiențele și de a acționa împreună în acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare și presiune reciproce.


Rapoartele de evaluare trebuie privite ca fiind rezultatul unei analize obiective, realizate de un observator extern și neutru, concluziile lor trebuie apreciate la nivelul unui înalt standard de profesionalism și respectate întocmai de statele membre, în cadrul cooperării loiale și al evaluării reciproce dintre acestea", au transmis judecătorii într-un comunicat de presă.

Ei spun că, potrivit art. 11 din Constituția României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

"Romania a aderat la Consiliul Europei (CE) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulata prin Rezoluția nr. 37/1993 a Comitetului de Ministri al CE. Aderarea la CE, organizatie fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeana (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Prin O.G. nr.46/1999 a fost aprobată participarea României la Grupul de state împotriva corupției (GRECO), instituit prin Rezoluția Consiliului Europei nr. (99) 5 din 1 mai 1999, deoarece fenomenul corupției reprezenta și reprezintă în continuare o amenințare serioasă împotriva statului de drept, democrației, drepturilor omului, echității și justiției sociale, împiedicând dezvoltarea economică, punând în pericol stabilitatea instituțiilor democratice și bazele morale ale societății. Statul Român și-a respectat constant obligațiile internaționale ce îi reveneau din participarea la Grupul de state împotriva corupției (GRECO) ", au mai transmis judecătorii.

Asociația Forumul Judecătorilor din România reitereaza solicitările adresate puterii executive și puterii legislative, acelea de a "lua toate măsurile necesare conformării cu toate aspectele ce pun în primejdie statul de drept în România, constant reliefate atât de Comisia de la Veneâia, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar și de Comisia Europeană și multe alte entități ale Uniunii Europene".Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Judecători,mai citiți si tratatale,sau ascultați la hastagi doar ?
11 Jul 10:34
Moromete întreba „Pe ce te bazezi ?”,eu întreb „A înebunit lupul ?” 11 Jul 10:03
0 0
Restituiti raportul ,ca obraznic si nevenit .
11 Jul 09:50
Doamnilor,potrivit statului acceptat de România,GRECO se ocupă cu :Article 2 - Functions of the GRECO
In order to achieve the aim laid down in Article 1, the GRECO shall:
i. monitor the observance of the Guiding Principles for the Fight against Corruption
as adopted by the Committee of Ministers of the Council of Europe on 6
November 1997;
ii. monitor the implementation of international legal instruments to be adopted in
pursuance of the Programme of Action against Corruption, in conformity with the
provisions contained in such instruments;
De unde au dedus că ea face recomandări cum se construieste parchetul General ?Dacă eu nu stiu,intrebați pe persedintele meu.Dacă nici domnia sa nu stite .restiruiți abjectele observații cu mențiunea ca mai suntem inca capabili să respectăm ce semnăm.
Răspunde
0 0
Vă e frică de lege,magistrați dv sau de corupțul de PSD ?Nu l-ati decimat ?
10 Jul 15:00
Au intrat in panică băieții ?Magistrați cercetați ?Dar fiți pe pace dl Dragnea a fost deja condamnt.Dar ,chair asa .de ce magistrații să nu răspună penal ?Ca le lor frica de cine,bre?De DNA nu vă era frică domnilor ?Sau o mână spală pe alta..N-ar fi mai bine sa nu faceti infracțiuni ,ca ce s-a făcut a trecut
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?