Aşezare de 7.000 de ani, descoperită pe traseul unei viitoare autostrăzi din România

Aşezare de 7.000 de ani, descoperită pe traseul unei viitoare autostrăzi din România
Aşezare de 7.000 de ani, descoperită pe traseul unei viitoare autostrăzi din România

O asezare veche de sapte milenii, din neolitic, si un cimitir de incineratie de trei milenii, din prima epoca a fierului, au fost descoperite in zona Limba-Oarda, in apropiere de Alba Iulia, in timpul cercetarilor unui teren pe care va fi traseul autostrazii Sebes-Turda.Este vorba de o asezare neolitica ce isi avea vatra pe malul Muresului.

"Investigam un sat neolitic apartinand culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de sapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinte de suprafata, locuinte adancite, fiecare cu inventarul specific si tipic", a declarat, miercuri, directorul Muzeului Municipal "Ioan Raica" Sebes, Radu Totoianu, scrie ziare.com.

Acesta a mentionat ca pana in prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

"Nu toate sunt locuinte. Dupa o inventariere mai amanuntita, vom putea spune exact care sunt locuinte sau care sunt numai gropi menajere. Locuinte de suprafata sunt peste 20 pana in prezent", a precizat Totoianu.

Arheologii au scos la iveala si o serie de locuinte adancite de tip bordei. La unele dintre ele se observa inca si urmele parilor care sustineau acoperisul.

Sub o locuinta de suprafata, cercetarile au scos la iveala ceea ce arheologii banuiesc ca este mormantul unui copil. Acesta a fost inmormantat, sub podina, intr-o cista formata din pereti din lut. Inventarul mormantului cuprinde in jur de 70-80 de margele din scoici si malachit. Practic, este una din cele mai vechi folosiri a malachitului in Romania.

Arheologii au descoperit si un trofeu de acum sapte mii de ani, un cap de bour, o premiera pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine pastrate, astfel de trofee ornamentand sanctuarele epocii respective.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?