ARSENI IAŢENIUK. Cine este politicianul din Cernăuţi care va deveni premierul Ucrainei

 
ARSENI IAŢENIUK
ARSENI IAŢENIUK
FOTO: wikipedia.org

ARSENI IAŢENIUK, prezentat miercuri seara în Piața Independenței din Kiev drept candidat la funcția de prim-ministru în fruntea unui guvern de uniune națională în Ucraina, este un jurist și economist cu o ascensiune politică rapidă care s-a impus ca unul din liderii mișcării de contestare ce a provocat căderea președintelui Viktor Ianukovici, scrie Agerpres.ro.ARSENI IAŢENIUK. Membru al partidului 'Batkivșcina' (Patria), al fostului premier Iulia Timoșenko eliberată sâmbătă din închisoare, ARSENI IAŢENIUK (39 de ani) a fost deja ministru al economiei și ministru de externe. El a adoptat o poziție foarte fermă în criza politică actuală, refuzând oferta făcută în ianuarie de președintele destituit Viktor Ianukovici de a deveni prim-ministru.

Marți, ARSENI IAŢENIUK a cerut parlamentului să voteze o rezoluție pentru ca Viktor Ianukovici să fie judecat de Curtea Penală Internațională de la Haga, evocând 'o putere bazată pe corupție și ucigași'.

Mai puțin cunoscut în străinătate decât fostul campion la box Vitali Kliciko, un alt lider al opoziției, Arseni Iațeniuk, cu imaginea lui de 'bancher intelectual', după cum nota săptămânalul Focus, este totuși un personaj familiar cercurilor diplomatice.

Ministrul al economiei între anii 2005 și 2006, apoi pentru scurt timp ministru de externe în 2007, el a negociat intrarea Ucrainei în Organizația Mondială a Comerțului și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană. O experiență ce ar putea fi prețioasă pentru Ucraina, aflată în pericol de faliment, notează AFP.

'De la independența sa, Ucraina nu a a cunoscut o astfel de catastrofă economică și politică. Avem nevoie de ajutor financiar urgent din partea partenerilor noștri europeni și trebuie reluat imediat programul de cooperare cu FMI', sublinia luni ARSENI IAŢENIUK.

Originar din Cernăuți, acest jurist și economist de formație, a devenit în 2001 ministru al economiei în Crimeea, republică autonomă rusofonă în sudul Ucrainei.

După o trecere prin Banca centrală, 'revoluția portocalie' l-a propulsat în 2005 în postul de ministru al economiei. În 2007, ARSENI IAŢENIUK a condus diplomația țării timp de câteva luni, afișând pozițiile sale pro-occidentale.

Ales apoi în fruntea parlamentului, el devine al doilea om în stat.

Candidat la președinție în 2010, el obține 7% din voturi și refuză propunerea învingătorului Viktor Ianukovici de a se alătura guvernului. Doi ani mai târziu, partidul său, Frontul pentru schimbare, decide să se dizolve pentru a se alătura Batkivșcina (Patria), formațiunea Iuliei Timoșenko a cărei conducere o preia începând din 2011, când fosta șefă a guvernului este încarcerată.

ARSENI IAŢENIUK este căsătorit și tată a doi copii.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Dorin-Adrian Cristea
27 Feb 08:09
Nu am nimic cu evreii insa am la suflet cand cineva incalca drepturile de a vorbi pe care limba vrea omul.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?