Țările baltice se tem de o invazie a Moscovei. Rusia își consolidează pozițiile la granițe

 
Militari ruşi
Militari ruşi

Țările baltice se simt în pericol după ce Rusia își consolidează în ritm alert pozițiile militare la granițele cu Lituania, Estonia și Letonia.

Acumularea de forțe la frontierele vestice ale Rusiei și reluarea rolului de garnizoană super-militarizată a enclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltică, le dau fiori oficialilor din țările NATO din regiune, prezența Alianței părând nesemnificativă în fața mișcărilor armatei ruse, relatează Bloomberg, citată de Business24

Protecția solicitată de statele ex-sovietice, devenite membre ale Alianței, a devenit o chestiune arzătoare pentru liderii NATO.


Cele trei țări din estul spațiului euro-atlantic sunt oricând expuse unei invazii a trupelor rusești, dar se dovedesc mult prea importante în infrastructura de securitate a Alianței pentru a fi lăsate de izbeliște.

Situația pare similară cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, în 1948-1949, când trupele sovietice au impus o blocadă în jurul porțiunii occidentale din capitala Germaniei.

"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietică în Berlinul de Vest, așa cum nu poate preveni acum o invazie în țările baltice. Însă, o invazie a trupelor URSS în Berlinul de Vest ar fi însemnat intrarea în război cu NATO. Același lucru este valabil, în teorie, și în cazul unei invazii rusești în oricare dintre cele trei țări baltice", explică Thomas Graham, fost consultant pe teme de securitate la Casa Albă în momentul integrării celor trei foste republice sovietice în Alianță.

Articolul complet pe Business24.roAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?