Asalt total asupra protocoalelor încheiate cu SRI. CSM cere situația din ultimii 13 ani

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi să ceară protocoalele încheiate cu serviciile și structurile de informaţii începând cu data de 1 ianuarie 2005.Potrivit unui comunicat al CSM, în şedinţa de plen au fost luate mai multe decizii referitoare la "probleme de interes public major privind independenţa justiţiei".

Una dintre ele vizează transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile și structurile de informaţii începând cu data de 1 ianuarie 2005.

De asemenea, s-a decis transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiţiei privind informaţii despre stadiul implementării şi rezultatele obţinute de Comisia pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGPA.

O altă solicitare va fi transmisă către Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, în sensul comunicării către CSM a datelor referitoare la obiectul de activitate al acestei comisii şi a informaţiilor care există la nivelul ei referitoare la activitatea unor magistraţi, se precizează în comunicatul citat.

"Informarea opiniei publice cu privire la faptul că, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a comunicat că, în urma verificărilor efectuate în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au reieşit date din care să rezulte că persoanele verificate ar fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Adresarea unei solicitări Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în sensul de a comunica modalitatea în care se efectuează verificările prevăzute de art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", după cum a decis CSM.

Totodată, plenul CSM a hotărât transmiterea unei solicitări către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii în sensul comunicării datelor şi informaţiilor referitoare la magistraţi rezultate în urma activităţii acestei comisii.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a cerut marţi suplimentarea ordinii de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu teme precum Arhiva SIPA, ofiţerii acoperiţi, casele conspirative şi protocoalele încheiate cu SRI, "pentru a fi lămurite" aceste aspecte.

"Este vorba de patru teme: arhiva SIPA, ofiţerii acoperiţi, casele de conspiraţie, protocoalele încheiate cu SRI şi DNA. Eu cred că este cazul, deşi le-am mai discutat mai mult sau mai puţin superficial în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, să ne îndeplinim atributele şi rolul de garant al independenţei Justiţiei şi să lămurim o dată pentru totdeauna aceste patru aspecte", a precizat Cristina Tarcea

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?