Apneea de somn poate cauza accidente vasculare cerebrale

 
Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Apneea de somn poate cauza accidente vasculare cerebrale prin scăderea fluxului sanguin, creşterea presiunii sângelui şi afectarea funcţiilor cerebrale care ar putea modula aceste schimbări, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Yale.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Yale arată cauzele pentru care persoanele care suferă de apnee de somn sunt predispuse la accidente vasculare cerebrale sau la deces în timpul somnului.

Astfel, în timpul episoadelor de apnee, căile respiratorii superioare sunt blocate, împiedicând respiraţia şi cauzând modificarea nivelului oxigenului din sânge şi creşterea presiunii sanguine. Printre simptomele apneei se numără oboseala şi nevoia de a mai dormi chiar şi după opt ore de somn, sforăitul zgomotos şi respiraţie zgomotoasă.


"În urmă cu trei ani am arătat că pacienţii care suferă de apnee de somn sunt de trei ori mai predispuşi la accidente cerebrale decât persoanele cu aceeaşi vârstă şi aceiaşi factori de risc care nu suferă de această afecţiune", a explicat doctorul Vahid Mohsenin de la Universitatea Yale.

Cercetătorii au testat 48 de femei şi bărbaţi de vârstă medie, dintre care 22 sufereau de apnee de somn, dar nu aveau nicio altă problemă de sănătate. Cercetătorii au verificat presiunea sângelui la persoanele studiate şi au folosit ultrasunete pentru a monitoriza presiunea sângelui din creier. "Am observat că pacienţii care suferă de apnee de somn au dificultăţi în a compensa schimbarea presiunii sanguine şi că daunele produse de această afecţiune în timpul somnului continuă şi în timpul zilei", a explicat dr. Mohsenin.

Echipa de cercetători urmează să testeze dacă statinele, medicamente care reduc inflamaţia, pot readuce funcţia cerebrală la normal la persoanele care suferă de apnee. Pacienţii vor fi trataţi de asemenea cu măşti de presurizare a căilor respiratorii. Potrivit cercetătorilor, este foarte importantă recunoaşterea apneei de somn în timp util, pentru ca aceasta să nu producă daune semnificative creierului.

Potrivit doctorul Mohsenin, folosirea unei măşti de presurizare poate ajuta creierul să revină la funcţia normală, deşi niciun studiu nu a demonstrat că ar ajuta la reducerea numărului de accidente vasculare cerebrale produse de apnee.

Aproximativ 18 milioane de americani suferă de această afecţiune, caracterizată de episoade repetate de oprire a respiraţiei în timpul somnului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?