Anunţul OFICIAL despre preţul gazelor care îi va întrista pe toţi românii

 
Gaze mai scumpe de luna viitoare
Gaze mai scumpe de luna viitoare

Preşedintele Autorităţii Nationala de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat că de la 1 aprilie va fi o creştere de 2% a preţului la gazele naturale la consumatorii casnici, şi cu 5% la consumatorii industriali din piaţa reglementată, adăugând că nu se are în vedere o creştere a preţului la energie electrică.

Havrileţ a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.

Întrebat ce scumpiri la gaze şi energie electrică vor fi de la 1 aprilie, Havrileţ a precizat, potrivit Mediafa: "La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Havrileţ a adăugat că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%. "Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%", a arătat preşedintele ANRE.

Întrebat dacă vor mai fi scumpiri după 1 aprilie până la sfârşitul anului, Havrileţ a spus că "pentru consumatorii din piaţa liberă există piaţa liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului". "Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră încât să putem controla preţurile", a adăugat el.

În legătură cu criticile că acest calendar de liberalizare a preţurilor este prea accelerat şi faptul că marile industrii nu suportă o creştere a preţurilor la gaze atât de mare, Havrileţ a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt date de cerere şi ofertă.

"În piaţa liberă preţurile se formează conform cererii şi ofertei şi aceste preţuri nu sunt egale cu cele din piaţa reglementată. Piaţa reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieţei reglementate plătind tarifele care sunt în calendar sau pot să aleagă să meargă în piaţa liberă şi să negocieze direct un alt preţ", a mai spus Havrileţ.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 0
alamic
21 Mar 02:43
Foarte bine cate mai multe scumpiri ,cat mai mult asa ne trebuie ca stam ca niste sobolani in casa si asteptam sa ne cada din cer ,sa faca totul 100% sa vedem atunci mai stati in case la tv ascultand manele si spargand semnite
Răspunde
10 -1
Dac obiectiv
20 Mar 20:49
Cum naiba ungurii scad a 3-a oara pretul la gaz,curent ,gigacalorie,apa, si la noi numai scumpiri? Mai ales ca politicienii nostrii se lauda cu cea mai mare crestere economica????????
Răspunde
8 -1
DAC obiectiv
20 Mar 20:47
Cum naiba ungurii scad a 3-a oara pretul gazelor ,curentului ,gigacaloriei ,apei si la noi numai scumpiri? Mai ales ca politicienii se lauda cu cea mai mare crestere economica?????????
Răspunde
8 0
Anamaria Ana
20 Mar 20:23
Sa inteleg ca asta inseamna pentru Ponta "independenta energetica", de care urmeaza a ne bucura, dupa fractarile hidraulice si distrugerea taramului romanesc la propriu?!? Traiasca tradarea de neam si tara...!
Răspunde
13 0
DANA
20 Mar 18:00
Multumim din suflet guvernului !
La mai mare si la mai multe taxe!
Avem de unde plati:pensii majorate, salariul minim majorat!
Inca o data , multumiri!
Răspunde
12 -4
orion
20 Mar 15:45
Cand va incepe exploatarea gazelor de sist, romanii vor cumpara gazele aproape gratis. Vor fi promotie, ca multe altele "oferite" romanilor.
Răspunde
8 -2
Da, cum sa nu
20 Mar 17:14
5 Poate te-ai referit la alții, pentru alții va fi aproape gratis la mana de lucru si prețul pentru cât au plătit pentru ele, pomana curata, ai impresia de multe ori ca se fac opere de caritate.
Cum noi suntem mana de lucru, la noi e imposibil sa fie ieftin, la noi numai numai ce e mai scump merge :)) ca de obicei.
Asta cu ieftineala e goanga necesara care trebuie servita fraierilor, pentru a le putea ei sa le vândă ieftin.
8 0
orion
20 Mar 19:51
4 "DA, CUM SA NU" ,ceea ce am expus este o ironie si cand am scris" aproape gratis" m-am gandit la reclamele cu care sunt ademeniti fraierii pentru a cumpara tot felul de tampenii.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?