Anunțul ANAF care îi sperie pe mulți români

 
ANAF, propunere care încalcă secretul profesional
ANAF, propunere care încalcă secretul profesional

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face demersuri să obţină date despre conturile bancare din străinătate ale românilor bogaţi

ANAF nu are informaţii oficiale despre conturile bancare din străinătate ale românilor bogaţi, însă este interesată de obţinerea acestora, dacă sunt disponibile la nivelul agenţiilor fiscale din alte state, a declarat miercuri Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale, potrivit Mediafax.

"În cazul referitor la conturi bancare din străinătate, Agenţia Fiscală nu se află în posesia unei astfel de informaţii pe cale oficială, însă dacă sunt astfel de informaţii disponibile vom purcede pe cale oficială să intrăm în posesia lor. Totuşi, ar putea să ne intereseze dacă o persoană are o sumă mare în conturi, pentru că această sumă nu a fost făcută cu siguranţă deodată, dacă persoana are profilul de a se încadra în istoria noastră de risc sau de programe strategice", a afirmat Şerban la o conferinţă de presă a PwC România.

El a arătat că, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile la nivelul altor agenţii fiscale, autorităţile române vor face demersuri să obţină astfel de date.

"Din punctul nostru de vedere, al direcţiei ne interesează şi am vrea să cunoaştem astfel de informaţii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neapărat de directia noastră. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil căi oficiale de obţinere sau de solicitare a acestor informaţii", a spus Şerban.

HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Statul elveţian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial şi încălcarea legislaţiei privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

HSBC Holdings este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări după ce a recunoscut că la divizia de private banking din Elveţia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienţi să eludeze fiscul. HSBC colaborează cu autorităţile care investighează problemele fiscale. Autorităţile din Franţa, Belgia şi Argentina au anunţat la rândul lor că investighează informaţiile.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
11 Feb 14:52
Alt titlu fără legătură cu articolul în sine. Eu nu cred că sunt prea „mulți români” speriați de această măsură a ANAF
Răspunde
6 0
11 Feb 14:40
Vai, ce ingrozit sunt! Dar stai, eu nu am conturi secrete in strainatate si nu am jefuit tara 25 de ani pentru a-mi ascunde banii negri in conturi in strainatate! Mai bine zis anuntul care bucura multi romani, desi mari sanse de reusita nu le dau, cei mai corupti si mari jefuitori sunt chiar cei din ANAF, bine, din esalonul doi, dupa cleptocrati, dar ei sunt!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?