Anunț îngrijorător despre impozite. Românii se pot aștepta la surprize

 
Impozitul "american", criticat de americani
Impozitul "american", criticat de americani

Analiştii BCR, cea mai mare bancă din România, nu elimină posibilitatea creşterii altor impozite în România în acest an în afara celui pe venit şi privesc cu scepticism execuţia bugetară şi capacitatea ţării de a atinge ţinta de deficit structural asumată pentru acest an.

"Deşi nu va exista o creştere a impozitului pe venit în acest an, nu excludem această posibilitate pentru anii următorii. În plus, nu eliminăm posibilitatea creşterii altor impozite pe parcusul acestui an, văzând cât de optimistă este partea de venituri a bugetului", se arată într-un raport al BCR.

Analiştii BCR rămân sceptici cu privire la execuţia bugetară din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe care au marcat evoluţiile recente, cum ar fi colectare redusă a veniturilor, evaziunea fiscală de amploare, mediul fiscal volatil, absorbţia slabă a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sănătate, educaţie sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor problemă.

Consiliul Fiscal, singurul organism independent care emite opinii expert cu privire la bugetul de stat şi execuţia bugetară, arată că veniturile aferente anului 2015 sunt supraevaluate cu 0,6% din PIB, adică 4,2 miliarde lei. În schimb, cheltuielile sunt subdimensionate cu circa 0,7% din PIB (sau 4,9 miliarde lei), notează economiştii BCR.

Există un număr de elemente în actualul buget care nu se corelează destul de bine sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea că într-adevăr acest buget este realizabil, consideră analiştii băncii.

Analiştii BCR apreciază că "partea descriptivă a bugetului pe 2015 este în general o copie fidelă a celui anterior, fiind o colecţie de cifre şi ţinte generale, însă lipsindu-i elementele de detaliu care să-l facă mai digerabil" şi subliniază că bugetul fundamentează consolidarea fiscală în mare măsură pe scăderea cheltuielilor de personal şi a celor cu bunurile şi serviciile.

"Privim cu multă precauţie modul în care guvernul intenţionează să continue consolidarea fiscală – cerută de Comisia Europeană – concomitent cu creşterea volumului investiţiilor, atât timp cât colectarea veniturilor la buget rămâne sub 32% din PIB", se menţionează în raportul BCR.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?